Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Христо преди Кристо. Втора изложба в София

Галерия „Лоранъ“ представя творби на художника преди бягството му от България. Не се продават

Домът, където Христо Явашев е живял по времето, когато е бил студент в Художествената академия, нарисуван от него около 1954 г. - Христо преди Кристо. Втора изложба в София

Домът, където Христо Явашев е живял по времето, когато е бил студент в Художествената академия, нарисуван от него около 1954 г.

Кристо в своя апогей и Христо Явашев като търсач в изкуството. На 80 години българинът, показал колко по-поетично може да изглежда светът, се представи за първи път с изложба в родината, която напусна преди близо 60 години. Експозицията с фотографии и постери на някои от най-прочутите му творби изпълва всяко кътче на Софийска градска художествена галерия от 14 септември до 22 ноември. След броени дни ще видим и началото на Явашев в изкуството – на 29 октомври столичната галерия „Лоранъ“ открива камерната колекция „Кристо преди Кристо“. 

В салона на ул. „Оборище“ ни въвеждат в света на Христо от годините на следването му в Художествената академия. Представени са 25 рисунки, изпълнени с молив и въглен, и 8 маслени творби, сред които изключително интересен е автопортретът на художника. Студентските работи са рисувани на няколко десетки метра от галерия „Лоранъ” – в къщата на генерал Димитър Кацаров на ул. „Велико Търново” 12, където Христо Явашев живее по онова време в София.

unnamed (4)

Както самият Кристо споделя в свое интервю, след като го приемат в Художествената академия, той заживява в дома на приятели на „мама и тати” в София. Дели една стая с гимназиста Георги, малкия син на домакините си Зарчо и Райна. Те, както и всички останали в дома на Кацарови, са били модели на Христо – самия генерал Кацаров, баба Фани, Вера, чичо Кинди, Влади Симеонов.

Сред тях се ражда и мечтата на Христо за свобода – в живота и в изкуството. През 1958 г. Христо отпътува за Прага, а оттам емигрира във Виена.

Къщата на генерал Кацаров днес не съществува, но свидетелство за уютната атмосфера на гостоприемство е оставеният от Христо „Интериор”.

„Решихме да не реставрираме творбите. Проектът „Христо преди Кристо”, за който мечтаем от почти две години, представя произведенията в автентичния им вид, така както са оставени от ръката на художника преди повече от шестдесет години. Показваме цялата колекция, не селектираме етюдите според тяхната завършеност. Убеден съм, че тази колекция трябва да бъде съхранена в своята цялост и се надяваме, че един ден тя ще намери своето достойно място в музей на художника у нас“, казва галеристът Лаврен Петров.

Автопортрет на Христо Явашев

Автопортрет на Христо Явашев. 1954, маслени бои, картон

„Георги чете“

„Георги чете“, 1954, молив, хартия

„Генерал Кацаров”, ок. 1954, въглен, хартия

„Генерал Кацаров”, ок. 1954, въглен, хартия

Националната галерия „Квадрат 500“ притежава няколко студентски работи на Кристо. А сбирката в „Лоранъ“ е от частна колекция, затова творбите не се продават.

Откриването на изложбата е на 29 октомври от 18,30 ч.

„Георги спи“

„Георги спи“

„Вера Игнатова“

„Вера Игнатова“

„Влади Симеонов“

„Влади Симеонов“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Още по темата

Проблемът Кристо

 

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах