Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Христос, Богородица и Васил Левски от Църквата на вълците

Един объркан Първи май (снимки)

Българската православна църква не е канонизирала Васил Левски. Видимо всеки днес може да си произведе когото пожелае в светец и да го избродира на хоругва. Снимки: Авторът - Христос, Богородица и Васил Левски от Църквата на вълците

Българската православна църква не е канонизирала Васил Левски. Видимо всеки днес може да си произведе когото пожелае в светец и да го избродира на хоругва. Снимки: Авторът

Чудесно е да има празници, но е трудно да се каже какво точно се празнуваше днес в София. Може би намерението българските „нощни вълци“ да бъдат позиционирани пред паметника на Червената армия и в центъра на общественото внимание внесе известно объркване в стройните манифестиционни планове на БСП.

Цялата работа тръгна от там, че руските нощни вълци не дойдоха. Пътят към Берлин не минава през България. И за да не остане празно място, се наложи на сцената да излязат „вълците“ от българския клон на путинските пропагандатори. Но те затова са и създадени – като ГМО продукт на хибридната война. Друг въпрос е как изобщо е възможно да съществуват проправителствени рокери? Те са толкова рокери, колкото са и вълци, а някои от тях приличат повече на малки прасенца. Сърцето, коренът и ядрото на рокерското движение е бунтът срещу всяко ограничение (дори и законово), поривът към свобода и живот на ръба. А не политическа пропаганда срещу правителствено финансиране.

Към 11 ч. на Първи май пред паметника на Червената армия се бяха събрали десетина „вълка“, оказали се там с незнайно чие разрешение заедно с моторите си, един джип и три автомобила, надошли бяха и няколко десетки граждани, окичени с Георгиевски лентички, с руски и български знамена в ръце. Малко по-късно духовно (на вид) лице произнесе пред строените пред него „вълци“ някаква молитва (от която не се разбра нищо, защото микрофонът му прекъсваше).

Фантастико

До отчето стояха трима души, крепящи хоругви с образите на Христос, Богородица и… Васил Левски. Коя ли църква представляваше свещеникът? Защото Българската православна църква не е канонизирала Апостола на свободата, а руската – още по-малко. Нито пък някога Левски или който и да е друг борец за свобода е имал някаква нужда от това.

Нека оставим канонизирането на светски личности (пък дори и на диктатори, взривявали църкви и убивали свещеници) на Русия. Каквото и да говори Бойко Борисов, славословенето на Бог не е патриотизъм, а богословие. Вкарването на Църквата навсякъде в една секуларна държава е противоконституционно.

Междувременно в другия край на Княжеската градина двойно по-голяма група граждани, също със знамена, но български и на Европейския съюз, оградена от полиция, изразяваше несъгласието си с „вълчата“ идея Русия да си присвоява целите заслуги за победата над фашизма в Европа. Както уточни в краткото си слово Юлия Берберян, в Червената армия, освен руснаци, срещу хитлеризма се бият и умират представители на още 14 републики.

Към 12 ч. наобяд „вълците“ се запътиха с трите хоругви към булевард „Цар Освободител“, точно когато откъм университета се задаваше манифестацията на БСП.

Манифестиращите социалисти и техни почитатели празнуваха едновременно поне две неща – Първи май, като Международен ден на труда, и Ден на вестник „Дума“ и левия печат. Пред колоната от хиляди социалисти се движеше камионетка с музикална уредба, която вдигаше празничното настроение с диско-хаус версия на песента от сериала „На всеки километър“.

В първия ред на манифестиращите Корнелия Нинова, Нона Йотова, Жаблянски и други известни и неизвестни партийни дейци и депутати носеха десетметров червен транспарант, на който бе изписано:

„За справедливо заплащане на труда!
За българско производство!“

Но срещата между (псевдо)църковните хоругви и червените знамена, между религията и Партията, или ако искате между феновете на Решетников и на Нинова, не премина добре. Опитът на „вълците с хоругви“ да оглавят шествието на БСП и трудещите си бе посрещнат „на нож“ и предизвика кратка суматаха, след което „вълците“ се изнесоха встрани с подвити опашки, а „трудещите се“, водени от засмяната Нинова, се понесоха гордо към Борисовата градина.

Ако се чудите къде в това време се намираше яростно заявилата антипутинската си позиция агитка на ФК „Левски“ – нямаше я. И може би така е по-добре. Мястото на футболните фенове е на футболните мачове.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Български Лев

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах