Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Христос Воскресе! Сериозно? Не може да бъде!

Уви, свободата на вероизповеданията у нас не включва атеизма, защото той не е вяра, а здрав разум

 - Христос Воскресе! Сериозно? Не може да бъде!

Днес приятели и познати ще ме поздравяват с Христос Воскресе. Не съм вярващ, но доскоро отговарях, както „повелява традицията“. Изглеждаше невъзпитано да отговоря съвсем честно, че това е възможно, или пък подигравателно да се направя на изненадан: „Стига, бе – не може да бъде!“. Но напоследък в светската ни по конституция държава религиозната пропаганда достига непоносими висоти.

Този текст не е антихристиянски или антирелигиозен. Това е молба на човек, който би искал да вярва в толерантността. И така, както той обикновено не се нахвърля с антирелигиозни лозунги върху религиозните си приятели и познати – моли да не бъде бомбардиран с религиозен спам от национални телевизии, особено обществени, от вестници, списания, радиа и в интернет.

Има нещо особено извратено, когато най-новите постижения на науката – защото интернет не е създаден от Бог – се използват за религиозна пропаганда. В страна, където вярващите християни едва ли са и половината от населението, тези дни всички са подложени на „божествения“ кръстосан огън от трите най-големи телевизии.

И дори представителите на традиционно атеистичните в Европа леви партии у нас се научиха да се кръстят, да палят свещи и да се молят „за българския народ“. Същите, чиито бащи забраняваха ходенето на църква, а дядовците им взривиха църквата заедно с богомолците в нея.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Сред най-скандалните послания на една от националните телевизии тези дни мога да отделя свещеник с интелигентен вид, който съвсем сериозно обясняваше, че древните хора водели по-праведен живот и затова живеели до 200-300-500 години. Осветли ни и за връзката между вярата, хипофизната жлеза и чудодейните изцеления – най-често от рак, понякога от други „нелечими болести“ – обаче предимно на по-ранен етап (!). И разказа как след искрена молитва Бог го излекувал от хепатит за два дни.

Ако бях на мястото на водещата, щях да го питам: защо Бог никога не прави чудото да присади примерно отрязан крак? Защо Бог лекува рак, но не връща крак? Не само това, той дори една скапана, окапала коса не връща!

Разбира се, всеки има право да вярва в каквото си ще, включително в Непорочното зачатие, Възкресението, Сътворението на света преди 4000 години и Летящото спагетено чудовище. Стига сам да си го избрал. Обаче това го гледат и слушат ДЕЦА, за Бога! Те не знаят, че свещеникът най-вероятно има и здравна осигуровка.

Те не чуват, че медицината е напредва и ракът далеч вече не е толкова смъртоносен, колкото е славата му. Те слушат какво се говори по телевизиите, най-вече националните, по вестници, списания, радиа и в интернет. Те гледат премиера, който често върти очи нагоре и споменава „Началника“, без когото нищо не можело да стане. И го гледат как смирено целува ръцете на странни мъже с бради, рокли и смешни шапки.

Особено извратено бе, когато свещеникът обясни раждането на деца с генетични заболявания с доктрината на църквата, според която грехът може да се предава по наследство и се случва Бог да накаже невинно дете заради някой грях на дядо му. Честно казано, по-скоро бих приел да нося бурка, отколкото да приема такава доктрина.

Извратено е и когато християнството се обвързва пряко с патриотизма – защото така директно се отказва правото да си чувстват българи на около половин милион български мюсюлмани. Не е ли достатъчно, че търпя и дори финансирам с данъците си една организация с незнайни приходи и данъци, чието ръководство е превзето от агенти на ДС? И те проповядват християнски ценности, докато се возят в линкълни и мерцедеси, сякаш напълно забравили, че според писанието, което приемат за свещено, Христос не е влязъл в Йерусалим с каляска или на бял кон, а на обикновено магаре.


Всичко от Емил Георгиев

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах