VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Хубав живот в събота и неделя: кафе, вино, храна, музика, любов….

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в София на 8 и 9 юни 2019 г.

Розариумът в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Хубав живот в събота и неделя: кафе, вино, храна, музика, любов….

Розариумът в Борисовата градина. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Астрономическото лято все още не е настъпило, но атмосферата в столицата вече предразполага към любимото лятно бездействие. Чувството подхранва и блаженият аромат на розите из градинките, които преживяват своето първо избухване в цвят. В Борисовата градина например вече е възстановен розариумът, създаден някога от Йозеф Фрай. Ценителите могат да открият сред розите някои видове, селектирани от прочутия британски градинар Дейвид Остин.

Вижте още: ПЪРВОТО ЪГЪЛЧЕ НА БОРИСОВАТА ГРАДИНА Е ГОТОВО

Фестивали и редица събития на открито очакват посетители през почивните дни на 8 и 9 юни. В петък вечер започна балканският винен фестивал пред НДК, на който до края на уикенда може да се опитат вина от Балканите, Европа и света. Трапезите под белите шатри ще бъдат отрупани и с храна, ще звучи музика на живо.

Кафехолиците могат да задоволят страстта си в „Интер експо“, където предстои фестивал на кафето – от 10 до 20 ч. ще може да опитате кафе от всички кътчета на света, както и да присъствате на семинарите. Събитието е с билети.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Зад Народната библиотека се открива „Миш маш фест“, където български творци и дизайнери ще покажат своите произведения. Входът е свободен, а децата са добре дошли – за тях ще има специално организирани игри. За родителите им – коктейли, музика и храна.

През почивните дни чревоугодничеството няма да е грях и на Женския пазар, където ще се проведе третият „StrEat“ фест на списание „Бакхус“. Сладки и солени гурме изкушения ще примамват цял ден. Билетите са на цена от 5 лв. за човек.

Паметникът на съветската армия е началната точка на „София прайд“ в събота от 16 ч. – от там шествието ще тръгне в 19,30 ч. Тазгодишното събитие е под мотото „Не давай власт на омразата” и на него ще присъстват миналогодишната победителка от „Евровизия“ Нета Барзилай, Рут Колева, Михаела Филева, Ерол Ибрахимов от „Уикеда“ и Мила Роберт.

Вижте и останалите събития в афиша за уикенда.

8 юни, събота

„Рокендрол“, прожекция на документалния филм на Борислав Колев за български рок – 18,30 ч., кино „Одеон“

***

„Онегин“, прожекция на театралната постановка на Тимофей Кулябин – 19 ч., Дом на киното

***

„Виенска гала“, концерт-спектакъл, посветен на 100 години от рождението на маестро Руслан Райчев – 19 ч., Музикален театър

В програмата са включени откъси от произведения на Роберт Щолц, Франц Лехар, Йохан Щраус-син и Имре Калман. Диригент е Юли Дамянов.

***

„Тигърът“, постановка на Ангел Еленов – 19 ч., Театрална работилница „Сфумато“

***

Концерт на Андре Рийо – 20 ч., зала „Арена Армеец“

***

„Възгледите на един учител за народното творчество“, моноспектакъл на Камен Донев – 21 ч., Парк „Военна академия“

9 юни, неделя

Градински базар – 11 ч., „Маймунарника“, Борисовата градина

Вход свободен.

***

„Формулата на Тео“, прожекция на документалния филм на Николай Василев за учителя по физика Теодосий Теодосиев – 16,30 ч., Дом на киното

***

„Осинови ме“, литературно четене за животни и хора – 18 ч., кино „Кабана“

С участието на Стефан А. Щерев, Лили Гелева, Александра Богданска, Ивет Добромирова, Силвия Стойчева, Любен Дилов-син… заедно с осиновените им любимци. Билетите са на цена 12 лв.

***

Концерт на флейтиста Дитер Флури – 19 ч., зала „България“

В програмата са „Класическа симфония“ на Сергей Прокофиев, „Концерт за флейта и оркестър“ на Жак Ибер, „Бранденбургски концерт за две флейти и струнни“ на Бах. Диригент е Светломир Златков.

***

„Среща в Санлис“, постановка на Атанас Атанасов – 19,30 ч., Народен театър

***

„Проектът Флорида“, прожекция на филма на Шон Бейкър – 20 ч., кино „Култура“

***

„Сън в лятна нощ – Уилям Шекспир“, постановка на Димитър Стефанов – 21 ч., Парк „Военна академия“

***

„Проектът Флорида“, прожекция на филма на Шон Бейкър – 21 ч., бар „Switch“

Вход свободен.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg