Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Хубавата градинарка“ на Рафаело от Лувъра след реставрация – първо в Ермитажа

Изложбата с една картина ще бъде в Аполоновата зала от 21 юли до 19 септември

„Мадоната с младенеца и Йоан Кръстител“ на Рафаело, наричана още  „Хубавата градинарка“. Снимка: Уикипедия - „Хубавата градинарка“ на Рафаело от Лувъра след реставрация – първо в Ермитажа

„Мадоната с младенеца и Йоан Кръстител“ на Рафаело, наричана още „Хубавата градинарка“. Снимка: Уикипедия

Шедьовърът на Рафаело „Мадоната с младенеца и Йоан Кръстител“ от Лувъра, известна като „Хубавата градинарка“, ще бъде показана в Ермитажа в продължение на два месеца по споразумение между музеите, съобщава ТАСС. Картината е реставрирана в края на 2020 г. и все още не е експонирана пред публика след реставрацията.

„В серията изложби от световни музеи в Ермитажа предлагаме перлата на Лувъра, една от най-красивите и забележителни картини на света – работата на Рафаело „Хубавата градинарка“. Събитието е историческо – великата картина пристигна в най-тежките дни на Ковид ограниченията, когато хората почти не пътуват в чужбина. Пътуват само картините и ние сме благодарни на Лувъра за тази демонстрация на музейна солидарност, благодарение на която се организира тази изложба“, казва директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски.

Картината е трябвало да бъде основен експонат в изложбата „Линията на Рафаело“ в Ермитажа през декември 2020-а, но заради пандемията не е успяла да стигне до Русия. Тя влиза в залите на руския музей като отговор на предоставената от него през 2019 г. на Лувъра картина на Леонардо да Винчи „Мадона Беноа“.

„Ние първи ще видим „Хубавата градинарка“ след реставрацията, дори преди посетителите на Лувъра“, уточнява кураторката Зоя Купцова и подчертава, че подобни експонати напускат музеите само в изключителни случаи.

„Мадоната с младенеца и Йоан Кръстител“ е нарисувана от Рафаело във Флоренция през 1507 – 1508 г. В края на дългото покривало на Дева Мария художникът е оставил подписа си: Raphaello Vrb. и уточнението за годините. Картината е нарисувана върху дърво в смесена техника – темпера и маслени бои. Мадоната, младенецът и Йоан Кръстител са разположени сред безметежен селски пейзаж – Рафаело разчупва предренесансовата традиция.
Не е известно за кого е рисувана картината и как се е озовала във Франция. В колекцията на Лувъра тя влиза още през XVIII век. Дълго е наричана „Мария в рокля на селянка“, докато колекционерът Пиер Жан Мариет през 1720 г. не ѝ дава името „Хубавата градинарка“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg