Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Художничка се съблече пред картина на Мане в парижки музей

Посетителката легнала в позата на Олимпия от платното. Изкуство или хулиганство?

Картината „Олимпия“ на Едуар Мане предизвикала възмущението на парижани още при първото й окачване, а авторът й бил обвинен аморалност и вулгарност. - Художничка се съблече пред картина на Мане в парижки музей

Картината „Олимпия“ на Едуар Мане предизвикала възмущението на парижани още при първото й окачване, а авторът й бил обвинен аморалност и вулгарност.

Люксембургската художничка Дебора де Робертис си свали дрехите пред картината на Едуар Мане „Олимпия“ в парижкия музей д’Орсе. Посетителката легнала на пода пред платното в същата поза като изобразената на него жена, съобщава френското издание The Local. Акционистката е задържана от полицията за неприлично поведение.

Инцидентът се случил на изложбата „Великолепие и нищета: Проституцията в периода 1850-1910“. Де Робертис носела и фотоапарат, с който – след като се съблякла и легнала в позата на Олимпия – да запечата реакциите на посетителите. Няколко минути по-късно служители от охраната на музея я помолили да се облече и извикали полиция.

Художничката Дебора де Робертис

Художничката Дебора де Робертис

Адвокатът на Де Робертис подчертал, че нейните действия се явяват художествен акт, а не хулиганство.

Картината на Едуар Мане „Олимпия“

Картината на Едуар Мане „Олимпия“

Това не е първият скандал с участието на художничката в д’Орсе. През май 2014 г. де Робертис се съблече ред картината на Гюстав Курбе „Произходът на света“ и седна на пода така, че да изкопира изображението на платното — женски гениталии.

При първото си показване на Парижкия салон през 1865 г., самата картина на Мане „Олимпия“ също станала причина за един от големите скандали в историята на изкуството. Присъстващият на вернисажа Гюстав Курбе сравнил Олимпия с дама пика от колода карти на излизане от банята. Мнозина от посетителите обаче обвинили Мане в аморалност и вулгарност, а няколко вестника подложили художника на присмех заради „грубия му, плосък стил“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

ДС