Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Художник арестуван на изложба, на която присъства президентът

Петко Дурмана настоява за извинение от Росен Плевнелиев за отстраняването си

Художникът Петко Дурмана бе отведен с белезници от изложба в центъра на София.  - Художник арестуван на изложба, на която присъства президентът

Художникът Петко Дурмана бе отведен с белезници от изложба в центъра на София.

Художник бе арестуван от охраната на президента Росен Плевнелиев на откриването на изложба в сряда следобед в Музея за история на София (Централна баня). Това е концептуалният артист Петко Дурмана, а експозицията е била „Балкански приказен реализъм“ на Робърт Баръмов. Културното събитие е било под патронажа на държавния глава.

Петко Дурмана е бил допуснат през скенерите на НСО. Много от хората с покани обаче останали извън загражденията и Дурмана се върнал, за да им съдейства да влязат. Гардовете обаче отказали да пуснат гостите и Петко потърсил помощ от пиара на събитието, която се оказала Ива Екимова. При завързалия се разговор тя отказала да даде отговор на въпроса му кой е организаторът на изложбата. Единственото, което отвърнала Екимова, било, че е събитие на Росен Плевнелиев. Дурмана се опитал да запише разговора с мобилния си телефон. Но последвал арест, поставили му белезници, а гардовете изтрили видеото от телефона му.

Вижте статуса, публикуван от Петко Дурмана във фейсбук след освобождаването му:

„Днес ми се случи нещо абсолютно УЖАСНО, което още не мога да повярвам! На изложбата на Робърт Баръмов в Музея на София в 16 часа бях изведен и арестуван от службата за охрана на президента Плевнелиев, САМО защото попитах КОЙ организира събитието!

На видеото се вижда, как полицията ме вкарва с белезници в полицейска кола и отвежда в 5-о РПУ, където след сваляне на показания и съставяне на акт ме освободиха.

Това е актът, който съставиха в полицията при ареста ми днес! Закрил съм с черно собственото си ЕГН и съм подчертал с червено частта, в която се казва, че съм отказал да напусна „охраняемия периметър за мероприятието на президента на Република България“…

Akt-a

Colibri april 2017

Това е текстът, който са написали полицаите в акта (старал съм се да спазвам оригиналния правопис): „София, на пл Бански за Джамия (баня башъ) при отправено устно разпореждане на лицето Петко Симеонов Петков-Дурмана, ЕГН ХХХХХХХХХХХХ жив. гр. София жк Суха река да не нарушава обществения ред и да напусне охраняемият периметър за мероприятието на президента на Република България, същият не изпълни нашите разпореждания и не се подчини. Лицето отказа да напусне охраняемият от нас периметър … с което е нарушил чл. 64 от ЗМВР“

Жената най-вляво повика служителя от НСО, който ме изведе от музея, а той от своя страна повика полицаите, които ми сложиха белезници и арестуваха! http://instagram.com/p/v3znQUoev5/

Искам да подчертая, че дори след ареста ми днес на откриването на изложбата на Роберт Баръмов в Музея на София, когато се опитах да разбера КОЙ е организатор на това събитие, аз все още не знам КОЙ!“

Пред „Площад Славейков“ Петко Дурмана заяви, че в никакъв случай не се е дължал агресивно. Единственото, с което предполага, че е подразнил гардовете от НСО, е желанието да узнае кой е организаторът на събитието. Художникът настоява за извинение от Росен Плевнелиев за принудителното си извеждане от културното събитие, на което е бил поканен от автора.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg