Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художник осъден на смърт за богохулство в Саудитска Арабия

Сестра му моли крал Салман да помилва Ашраф Фаяд, настоява, че брат й е практикуващ мюсюлманин, а не атеист

Ашраф Фаяд, член на британско-саудитската арт организация Edge of Arabia („Острието на Арабия“), бе осъден на смърт на 17 ноември, като присъдата предизвика нови атаки срещу постоянните тежки нарушения на основните човешки права в Саудитска Арабия. Снимка: АП - Художник осъден на смърт за богохулство в Саудитска Арабия

Ашраф Фаяд, член на британско-саудитската арт организация Edge of Arabia („Острието на Арабия“), бе осъден на смърт на 17 ноември, като присъдата предизвика нови атаки срещу постоянните тежки нарушения на основните човешки права в Саудитска Арабия. Снимка: АП

Сестрата на палестинския художник, осъден на смърт в Саудитска Арабия за предполагаемо богохулство, моли саудитския монарх Салман да спаси живота му и отрича, че брат й е атеист.

Раеда Фаяд от Газа настоява, че нейният по-млад брат Ашраф Фаяд (32) е съвестен мюсюлманин. Тя твърди, че той е невинен и дори убедил двама свои приятели чужденци да приемат ислямската религия.

„Умолявам крал Салман да помилва брат ми. Обръщам се към министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи, към тяхното чувство за справедливост, да проучат случая и да забележат, че тук няма никакво престъпление“, казва тя пред британския вестник „Индепендънт“ по телефона от Газа.

Госпожа Фаяд, която има докторска степен по икономика и е университетски преподавател, казва, че цялата афера е фабрикувана от един млад агент на Комитета за насърчаване на добродетелите и борба с порока,(саудитската религиозна полиция), с когото Ашраф Фаяд е имал личен спор.

„Това е един лош човек с лични подбуди, който се опитва да си издейства повишение – казва тя. – Ние не сме вероотстъпници. Ние сме мюсюлмани и вярваме в Бог.“

Ашраф Фаяд, член на британско-саудитската арт организация Edge of Arabia („Острието на Арабия“), бе осъден на смърт на 17 ноември, като присъдата предизвика нови атаки срещу постоянните тежки нарушения на основните човешки права в Саудитска Арабия.

Художникът отрича, че е атеист. Той твърди, че целият случай е резултат от личен спор. Според правозащитната организация „Хюман райтс уоч“, той е бил арестуван в град Абха в южната част на Саудитска Арабия през 2013 г. На първа инстанция бил осъден на 800 удара с камшик и 4 години затвор, но апелативният съд препоръчал по-тежки мерки. И миналата седмица по-низшият съд се съобразил с препоръките.

В кралството, което прилага аскетичнана уахабитска версия на исляма, тази година вече са екзекутирани над 150 души, повечето от тях чрез обезглавяване.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90