Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Художник погребан за седмица в 12-тонна скала

Ейбрахам Поншевал поема на мистично пътуване в търсене на себе си; после ще мъти дузина яйца

Художникът е прекарал месеци в психическа и физическа подготовка за живота във вътрешността на камъка, където ще седи с изпънати ръце. Снимка: TRT - Художник погребан за седмица в 12-тонна скала

Художникът е прекарал месеци в психическа и физическа подготовка за живота във вътрешността на камъка, където ще седи с изпънати ръце. Снимка: TRT

Френски художник се подготвя за забележителен пърформанс. Ейбрахам Поншевал ще прекара седем дни във вътрешността на 12-тонен варовиков камък, след което ще излезе навън и ще мъти дузина яйца, като седи върху тях в продължение на седмици, докато се излюпят, предава „Франс прес“.

„Гледам на това като на вътрешно пътешествие да открия какво е светът“, казва Поншевал, който е издълбал дупка в канара точно толкова голяма, за да го побере в нея.

Необичайните пърформанси не са чужди на художника. В миналото той е прекарвал две седмици в плюшен мечок, погребван е в пещера за осем дни и е плавал по френската река Рона във вътрешността на гигантска бутилка, запушена с коркова тапа.

Преминавал е още Алпите в бъчва, а миналата година прекара седмица на върха на 20-метров пилон пред гара в Париж – като светците стълпници на раннохристиянската църква. Превъплъщавал се е в човешка къртица и е прекосявал Франция пеша по права линия.

Кураторът Жан дьо Люси от Токийския дворец, където ще се проведат пърформансите на Пошевали „Камък“ и „Яйце“, твърди, че работата на художника не бива да се разглежда като каскади, а като поредица от мистичния пътувания, като дълбоки размишления върху „вътрешното изследване, върху модифицирането на себе си и на живота в други реалности, отвъд нашите собствени“.

Поншевал е прекарал месеци в психическа и физическа подготовка за живота във вътрешността на камъка, където ще седи с изпънати ръце.

В скалата са пробити дупки за въздух и за кабели – те са свързани със сърдечен монитор и телефонна линия за спешни случаи. По време на престоя си художникът ще яде съвсем малко – сушено месо и кутийки със супа и други течности. Единствената мистерия остава как той ще ходи до тоалетната – на въпрос от агенцията по темата Поншевал става нетипично уклончив.

Художникът ще бъде погребан в камъка днес (сряда). На 29 март започва следващият му пърформанс – „Яйце“. В него Поншевал ще седи върху дузина яйца три или четири седмици, докато те се излюпят. Той ще се храни на специална диета, богата на джинджифил, за да може да държи яйцата най-малко на 37 градуса температура. Ще има само половин час почивка на всеки 24 часа. Излюпилите се пиленца ще заживеят с родителите му.

Амбициите на Поншевал обаче не спират дотук. Голямата му мечта, разказва той, е да ходи по облаците. Така че навярно и това предстои.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах