Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Художник позира като удавеното сирийско дете

Китаецът Ай Вейвей пресъздаде снимката с мъртвия Айлан - символ на бежанската криза

Китайският артист Ай Вейвей имитира безжизненото тяло на Айлан Курди, детето от Сирия, изхвърлено на брега на турския курорт Бодрум. Снимка: Рохит Чаула за India Today - Художник позира като удавеното сирийско дете

Китайският артист Ай Вейвей имитира безжизненото тяло на Айлан Курди, детето от Сирия, изхвърлено на брега на турския курорт Бодрум. Снимка: Рохит Чаула за India Today

Сърцераздирателната картина на 3-годишното сирийче, което се удави в Средиземно море миналата година и бе изхвърлено на брега на курорта Бодрум, получи огромна артистична почит. Китайският художник Ай Вейвей затвори очи и легна по корем на студения, покрит с камъчета плаж имитирайки безжизненото тяло на Айлан Кюрди.

Тази снимка на Ай, направена от фотограф на списание India Today на гръцкия остров Лесбос този уикенд, е в центъра на изложба, част от Индийския арт фестивал, наречена „Артистите“, организирана от списанието.

„Ай и неговият екип ни оказаха голяма помощ с постановката на тези снимка – разказа Рохит Чаула, фотограф на India Today, направил снимката с Вейвей. – Сигурен съм, че лежането върху камъчетата не е много приятно. Но меката вечерна светлина падаше идеално върху лицето му.

Дълга опашка от арт ценители и собственици на галерии се нареди на опашка, за да види черно бялата фотография на изложбата, съобщават организаторите, цитирани от „Уошингтън поуст“.

Това е иконичен образ, защото е много политически и човешки и включва изключително значим артист като Ай Вейвей“ – коментира Санди Ангъс, съсобственик на Индийския арт фест. – Това натрапчиво изображение представя цялата бежанска криза и безнадежността на хората, които се опитват да избягат от миналото и търсят по-добро бъдеще.

Когато му казах: „Ще се видим в твоето ателие“,  Ай Вейвей ми отвърна: „Морският бряг е мото ателие“, разкри Гаятри Джаяраман, главен редактор на списанието, който е интервюирал художника.

Джаяраман разказва, че Ай стоял на плажа, чакайки лодките, пълни с бежанци, за да им помага при слизането на брега. Той събирал и каучукови парчета от лодките за проект за арт инсталация.

„Вейвей е голям артист, но на мен много ми напомня и на Махатма Ганди – казва Джаяраман. –Той е топъл и скромен човек, но самото му присъствие в тази ситуация, докато уморените, измръзнали, мокри бежанци, пристигат, беше колосално. И е от голямо политическо значение.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg