Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художник пред горящите двери на руските тайни служби

Пьотр Павленски с огнен протест пред сградата на ФСБ

Пьотр Павленски – заснет пред горящите порти на ФСБ. Снимка: varlamov.ru - Художник пред горящите двери на руските тайни служби

Пьотр Павленски – заснет пред горящите порти на ФСБ. Снимка: varlamov.ru

Руският пърформанс артист и политически активист Пьотр Павленски е бил арестуван, след като е запалил централата на Федералната служба за сигурност на Русия – ФСБ, предаде Би Би Си. Павленски, който преди две години закова скротума си за Червения площад, е заснет да стои пред горящата порта на сградата на Лубянския площад в Москва, държейки в ръце туба за бензин.

Въпросното здание е историческият дом на тайните служби за сигурност на Русия. Преди години там се помещаваше и централата на предшественика на ФСБ – КГБ. В сградата има затвор, където през десетилетията са лежали не един или двама политически дисиденти.

„ФСБ действа чрез постоянен терор и упражнява сила над 146 милиона души“, се казва в изявление от Павленски, което придружава видео от огнената му инсталация.

Според руския сайт „Медиазона“, фокусиран върху задържането на политически активисти, Павленски е бил разпитван по подозрения за дребно хулиганство. Двама журналисти, заснели пърформанса, също са били прибрани за разпит. Задържаните са от опозиционната медия „Дъжд“ – Владимир Роменски и Нигина Бероева. По данни на официалните власти те са отведени в полицията само като „свидетели“.

Пьотр Павленски и преди е влизал в новините с провокативни изяви. През 2013 г. той заби с пирон скротума си на Червения площад в Москва – в знак на протест срещу полицейския контрол в Русия.

Зашивал е и устните си в подкрепа на „Пуси Райът“, покрай тяхното задържане, както и е рязал част от ушната си мида като съпротива срещу психиатричното „лечение“ на дисиденти. Пред сградата на парламента в Москва пък е увивал голото си тяло в „пашкул“ от бодлива тел.

Павленски е подсъдим и за свой пърформанс от Санкт Петербург през 2014 г., когато заедно със свои сподвижници запалиха гуми и издигнаха украинското знаме в опит да повторят събитията от Майдана в Киев. Ако бъде признат за виновен там, го чака 3-годишна ефективна присъда.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg