СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художник превърна канализационна решетка в затвор (и се извини)

Новата творба на Слава Птрк украси Москва за Деня на полицията

Произведението „Съвсем наблизо“ е близо до Кремъл. Снимка: Слава Птрк/Сергей Карев - Художник превърна канализационна решетка в затвор (и се извини)

Произведението „Съвсем наблизо“ е близо до Кремъл. Снимка: Слава Птрк/Сергей Карев

В Деня на полицията, 10 ноември, в Москва уличният художник Слава Птрк представи нова творба, озаглавена „Съвсем наблизо“, създадена заедно със Сергей Карев, съобщава Би Би Си.

Произведението представлява канализационна решетка, стилизирана като затворническа и допълнена от две ръце, хванати за нея. Пред журналисти Слава Птрк заявява, че не желае да обяснява творбата си.

„Оставете всеки сам да предполага и да се досеща какво изобразява тази работа и защо. Не искам да преча на зрителските възприятия с глупави, плоски коментари“, казва авторът пред репортерите.

„Съвсем наблизо“. Снимка: Слава Птрк/Сергей Карев

Ден по-късно, 11 ноември, късно вечерта Слава Птрк публикува извинение във Фейсбук. То придружаваше снимка на доста подобна канализационна решетка с две ръце, но не в Москва, а в Латвия или Литва.

„Някои идеи са невероятно очевидни и лежат на повърхността – пише в извинението си Слава Птрк. — И дори когато си мислиш, че си видял всички подобни упражнения, аналогии, подобни работи, винаги остава риск да пропуснеш нещо важно. За съжаление, не съм видял тази работа, направена миналата година в Литва (или Латвия?). Излиза, че със Сергей сме направили копие, кавър, ремикс. Извиняваме се.

Следващият път търсим в Гугъл „Съвсем наблизо“ по-активно. Благодаря на Partizaning.“

Същата идея, изработена другаде. Снимка: Слава Птрк/Сергей Карев

28-годишният Слава Птрк се специализира в художествени творби със социално и политическо значение, рисува и графити. Една от най-известните му акции е „***, да танцуваме!“, представена на 19 март 2018 г., ден след преизбирането на президента на Русия. Като част от пърформанса около 100 души танцуваха по замръзналото Верх-Исетско езеро в Екатеринбург и в крайна сметка се подредиха на леда в надписа, който стана име на акцията. (Приблизителният превод е „Майната му, да танцуваме“)

„Каквото и да става, трябва да запазваме оптимизма си и да си вършим работата добре“, коментира тогава художникът.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg