Софийски международен панаир на книгата

Художник увисна на стената на 5-етажен блок (снимки)

„Аз съм събирателен образ на руския гражданин. 12,5 милиона души в Русия са хора с увреждания“, обяснява Арсений „Вредител ли?“

Идеята на художника е чрез опасния спектакъл да покаже реалностите в живота на средния руски гражданин. Снимка: Арсений „Вредител ли?” - Художник увисна на стената на 5-етажен блок (снимки)

Идеята на художника е чрез опасния спектакъл да покаже реалностите в живота на средния руски гражданин. Снимка: Арсений „Вредител ли?”

Руският художник със загадъчен псевдоним Арсений „Вредител ли?” участва в пърформанс с инвалидна количка с цел да привлече внимание към проблемите на хората с увреждания. Снимки от инсталацията си той публикова на страницата си в Инстаграм, съобщава изданието „Комерсант”.

Най-новите снимки показват художника в инвалидна количка, прикрепена на нивото на четвъртия етаж на изоставена пететажна сграда. Пред него има стълба с рампа, но тя не води никъде. Ако тръгне по нея, ще се разбие в земята четири етажа по-надолу.

„Аз съм събирателен образ на руския гражданин. 8,5% от населението на Русия се състои от хора с различни увреждания. Това са 12,5 милиона души! Но те не са на улицата. За моя съседка стълбите са непреодолимо препятствие. Това е причината да не виждаме тези хора”, обяснява загриженият художник.

„Но стълбите са само първата стъпка в поредица градски препятствия. Неправилно поставени рампи, лошокачествени материали, падащи плочки, подлези и много други опасности изпълват нашата околна среда – пише Арсений. – У нас не е обичайно да се обръща внимание на такива неща, но гражданите трябва да осъзнаят мащаба на проблема.”

Снимка: Арсений „Вредител ли?”

През юни Арсений постави маса с бутилка водка на фона на килимче от външната страна на същата сграда като пародия на домашните снимки на съветски и руски семейства. Към публикуваната в социалните мрежи снимка добави текст:

„Аз съм заварчик. През седмицата работя, през уикенда почивам с приятели. Ако приятелите са заети, почивам сам”.

Снимка: Арсений „Вредител ли?”

Снимка: Арсений „Вредител ли?”

Пърформансът бе част от проекта „1 квадратен метър”, посветен на стремежа на гражданите към жизнено пространство.

„Много хора измерват живота си с квадратни метри. Пестим пари за квадратен метър, оборудваме го, а той ограничава хората в пространството”, написа художникът в Инстаграм.

КАМЕРЕН ОРКЕСТЪР НА ТЕАТЪР ЛА СКАЛА – МИЛАНО (CAMERISTI DELLA SCALA)

В продължение на няколко седмици художникът вечеря, мечта за морето и говори за социални проблеми от малка дървена площадка на стената на изоставена панелна сграда в покрайнините на град Самара. Идеята на Арсений „Вредител ли?” е чрез опасния спектакъл да покаже реалностите в живота на средния руски гражданин.

Първият сюжет беше посветен на свободното време на работника от фабриката, вторият в иронична форма разкрива темата за почивка без пътуване до морето, третият – за собствениците на ипотеки, а четвъртият привлича вниманието към проблемите на хората с увреждания.

Арсений не възнамерява да спре и в близко бъдеще обещава нови акции. Особено след като вече привлече вниманието не само на руските, но и на световни медии.

Снимка: Арсений „Вредител ли?”