Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Художник взе парите, избяга и нарече това „произведение на изкуството“

Отговор на Йенс Хаанинг на нищожното възнаграждение, което му предложили от музея

Илюстрация: „Площад Славейков“ - Художник взе парите, избяга и нарече това „произведение на изкуството“

Илюстрация: „Площад Славейков“

Датският художник Йенс Хаанинг получи голяма сума от Музея на съвременното изкуство в Олборг, не изпълни заявената поръчка и нарече този свой жест „произведение на изкуството“, съобщава „Артнет Нюз”.

Музеят в Олборг преди месеци дал на Хаанинг 84 хил. долара срещу писмен договор. В него се предвиждало художникът да изработи отново две от своите инсталации, излагани в музея през 2007-а и 2010 г. Инсталациите представлявали рамки със стъклено покритие, зад които имало реални банкноти. Произведенията били олицетворение на реалните доходи на един австриец и един датчанин. Хаанинг изпратил до музея заявеното, но когато служителите отворили пакета, в него имало само две празни рамки. Банкноти липсвали.

Художникът заявил, че е създал съвършено ново произведение на изкуството – инсталация, наречена „Вземи парите и бягай“.

Пред датско радио Хаанинг заявява:

„Работата е там, че аз взех техните пари. Но това не е кражба. Това е нарушаване на договора, а нарушаването на договора е част от художествената инсталация“.

Художникът е обяснил, че е замислил проекта си в отговор на нищожното възнаграждение, което му предложили от музея за участие в изложбата. Според него щяло да се наложи самият той да плати още около 4 хил. долара, за да реализира произведенията си. Освен това датчанинът не разбирал защо трябва да повтаря творби, създадени преди повече от десетилетие. Но е декларирал изключителното си задоволство от новото си „произведение“.

„Призовавам и други хора, които са подложени на подобни ужасни условия на труд като мен, да направят същото. Ако имате отвратителна работа, за която не ви плащат добре, а дори се налага да си плащате, за да ходите на работа, взимайте парите и бягайте“, заявява Хаанинг.

Според „Артнет“ музеят е посрещнал този отговор позитивно засега. Празните рамки на Хаанинг са включени в изложбата „Work it Out“, посветена на работните условия в бъдещето. Но според изданието, когато изложбата завърши през януари 2022 г., музеят ще поиска парите да му бъдат върнати, както е по договор. Хаанинг обаче не планира подобно нещо, твърдят от „Артнет“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах