Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художникът, който нарисува „Червения крал“, сега показа „зеления“ Дейвид Атънбъро

Портретът му стана част от колекцията на Кралското научно дружество

Портретът е бил поръчан от Кралското дружество по случай 40-годишната съместна работа с прочутия водещ природозащитник. Снимка: Джонатан Йео Студио - Художникът, който нарисува „Червения крал“, сега показа „зеления“ Дейвид Атънбъро

Портретът е бил поръчан от Кралското дружество по случай 40-годишната съместна работа с прочутия водещ природозащитник. Снимка: Джонатан Йео Студио

Портрет на сър Дейвид Атънбъро, автор на известните филми за дивата природа, бе поставен в Британското кралско научно дружество, разказва Би Би Си. Портретът е изцяло в зелени нюанси, с размери 130,7 x 100,5 см, а негов автор е Джонатан Йео, който създаде и първия официален портрет на крал Чарлс III.

Зеленият“ сър Дейвид е в тази тоналност заради връзката му с природата. Сякаш се появява от някоя от природните заележителности, за които е разказвал по време на дългата си кариера“, пояснява художникът.

Портретът е бил поръчан от Кралското дружество по случай 40-годишната съвместна работа с прочутия водещ природозащитник.

Сър Дейвид е заявил пред Би Би Си, че Джонатан Йео е несъмнен майстор и включването на портрета му в колекцията на Кралското дружество е необичайно събитие.

Новият портрет има за цел да подчертае ролята, която сър Дейвид Атънбъро има за целия свят по въпросите за промените в климата и биоразнообразието, казват от Кралското дружество.

Кралското дружество притежава много изображения на велики учени – Исак Нютон, Чарлс Дарвин, Алберт Айнщайн и Дороти Ходжкин. Но едва ли може да се намери друг, който като сър Дейвид Атънбъро да е повлиял на толкова много хора, обяснявайки им принципите на науката и как те влияят върху нашия свят. Той е единствен по рода си“, коментира директорът на библиотеката и архива към Кралското дружество Кийт Мур.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90