Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художникът Роберт Баръмов почина от Covid-19

Работеше по нови проекти и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира, казват от Варненската галерия

Роберт Баръмов (1966 - 2021). Снимка Александър Николов - Художникът Роберт Баръмов почина от Covid-19

Роберт Баръмов (1966 - 2021). Снимка Александър Николов

На 55 г. почина художникът Роберт Баръмов, съобщават от Градската художествена галерия във Варна. Причината за смъртта му е Covid-19, посочват от институцията.

Роденият във Варна художник премина в зоната на абсолютната свобода“, пишат от галерията.

Роберт Баръмов е един от знаковите художници, тръгнали от Варна и наложили името си в артистичното пространство на съвременното изкуство на България и света. Той беше смел в проектите си, работеше по нови
замисли и си отиде ненадейно, без да успее да ги реализира, казват от галерията.

По време на своята кариера художникът е отличаван с над 40 международни награди за графика и съвременно изкуство. Твори в областта на графиката и инсталацията.

Роден през 1966 г. във Варна, Роберт Баръмов завършва Художествената гимназия в София. През 1994 г. се дипломира в специалност „Графика“ в Националната художествена академия.

Реализирал е свои проекти и инсталации на международни форуми за графика и съвременно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и др. Сред тях са престижните музеи Kulturhaus в Хановер, Музей на модерното изкуство в Боденбург, Museum Art Frederikshavn, Музей Castle в Малборк, Национален музей в Пекин, Национален природонаучен музей в София, Исторически музей в София и Градската художествена галерия във Варна.

„Винаги съм искал да бъда свободен и изкуството ми дава тази свобода. Разбира се, пълната свобода е абстрактно понятие. В нас винаги има закодирани неща като дълг, например. Винаги ще си зависим от нещо, ако не финансово, то емоционално. Считам себе си за свободен, постигнал донякъде целите си човек, но все още далеч от амбициите си. Имам още много да работя, надявам се, че съм стъпил на добра платформа, върху която да се развивам…“, казва Баръмов.

Роберт Баръмов, „Закрилник“ 3, суха игла

Роберт Баръмов, из „Наети въздушни пространства“, изложба по време на Биеналето във Венеция, 2015 г. 

Роберт Баръмов, Проект „Миграции“ – „Домът на артиста“, акрил, платно. От проекта „Резервирани идеи“, изложба в Градската художествена галерия Варна, 2019 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90