POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художникът, „убил“ Путин, с изложба за годишнината от войната в Украйна

Размисли върху войната и пропагандата на Станислав Беловски

Колажът с украинската майка, нарамила автомат на рамо и хванала за ръка детето си, бе отразен и в световни медии. Снимка: „Софийски арсенал“ - Художникът, „убил“ Путин, с изложба за годишнината от войната в Украйна

Колажът с украинската майка, нарамила автомат на рамо и хванала за ръка детето си, бе отразен и в световни медии. Снимка: „Софийски арсенал“

Една година от началото на войната в Украйна ще бъде отбелязана с изложбата „Аз трябваше да направя нещо…“ в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“. Неин автор е визуалният артист Станислав Беловски, който представя своето улично изкуство през 2022 г., дигитални колажи и картини, създадени като реакция на войната в Украйна, започнала преди една година на 24 февруари. Откриването е на 23 февруари във филиала на Националната галерия на бул. „Черни връх“ 2.

Още със заглавието на изложбата художникът поставя сам себе си като главно действащо лице, което не може да стои встрани от темите на деня.

„Художникът не е академичен изследовател, за да е обективен или неутрален – коментира Беловски. – Изкуството е преди всичко лична позиция, вид политически акт. Преди няколко години започнах да правя работи в градска среда и в социалните мрежи, за да стигна до хора, които не биха влезли в галерия да гледат моето изкуство. Желанието ми е да ги провокирам да осмислят и аргументират своето мнение по значими социални въпроси.

Големите решения не се взимат някъде „горе“, а ги правим ние с личния си избор. Всеки един от нас е важен и може да променя нещата…“

Беловски отделя голямо внимание на призивите за „неутралитет“, които – подхранвани от най-високо политическо равнище, намират широк отзвук в обществото ни. Авторът защитава политическите си убеждения с острота, за която отказва да търси оправдания. Посетителите вероятно ще разпознаят неговите стенописи „Путин и мъртвото му тяло“ от първите дни на войната и рисунката, изобразяваща украинска майка с автомат на рамо и детето ѝ на фона на украинското знаме.

Една година след войната мнозина продължават да разглеждат събитията през очилата на пропагандата. Снимка: „Софийски арсенал“

Бързината на артистичната реакция към актуални събития определя изразните средства на Станислав Беловски. В творбите си той включва цитати и заемки от широкоизвестни произведения на изкуството, архивен снимков материал, личен фотоархив и документални фотографии и репортажи от мястото на военните действия, обръща се към общоизвестни, иконични образи. За своите колажи артистът използва произведения на известни художници като Ернест Пиньон-Ернест, Ричард Хамбълтън, Рой Лихтенщайн, Гюстав Кайбо, Каспар Давид Фридрих и фотографите Айвор Прикет, Слим Ааронс и други, като към всяка творба има описание на първоизточника, времето и мястото на излагането ѝ в публичното пространство.

Жертвите на пресата. Снимка: „Софийски арсенал“

Темата за осмисляне на общото ни минало и отпечатването му върху настоящето е обект на работата на Станислав Беловски в серия негови самостоятелни и групови проекти през годините, представени в изложбата с отделни произведения: „Correction of Socialism“ (Корекция на социализма) (2014), „Forget Your Past“ (Забрави миналото си) по инициатива на фотографа Никола Михов (2017), „No Reason to Leave from the Sun“ (Няма причина да напускаме Слънцето) (2019) и други. Специално място заемат монументалните паметници като знаци на колективното ни минало и това как артистичните намеси могат да преобърнат смисъла и да неутрализират символите, с които са натоварени.

Изложбата „Аз трябваше да направя нещо…“ може да бъде разгледана в САМСИ до 26 март.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС