Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художници махат своя скулптура като протест срещу помощта на САЩ за Израел

Творбата е част от изложбата за индианско изкуство в Националната художествена галерия във Вашингтон

Творбата на Галанин и Джонсън представлява голяма скулптура на дете, чиято рокля от XVII век е разрязана, за да разкрие озъбени глави на животни. Снимка: Никълъс Галанин и Мерит Джонсън/Инстаграм - Художници махат своя скулптура като протест срещу помощта на САЩ за Израел

Творбата на Галанин и Джонсън представлява голяма скулптура на дете, чиято рокля от XVII век е разрязана, за да разкрие озъбени глави на животни. Снимка: Никълъс Галанин и Мерит Джонсън/Инстаграм

Художниците  Никълъс Галанин и Мерит Джонсън поискаха от Националната художествена галерия във Вашингтон да премахне тяхна скулптура от експозицията си в знак на протест срещу плановете на САЩ да предоставят финансиране на Израел, съобщава „Артнет“.

Скулптурата, озаглавена „Creation with her Children“ („Творението с нейните деца“, 2017), е едно от най-значимите произведения на изкуството в изложбата „Земята носи нашите предци“, представяща съвременното индианско изкуство.

С дълбоко съжаление трябва да поискаме нашата работа да бъде премахната от Националната галерия поради финансирането от правителството на САЩ на военното нападение на Израел и геноцида срещу палестинския народ – пишат художниците в Инстаграм. – Призоваваме федералното правителство да поиска незабавно прекратяване на огъня, да намали военната помощ за Израел и да вдигне обсадата на Газа.

Творбата на Галанин и Джонсън представлява голяма скулптура на дете, чиято рокля от XVII век е разрязана, за да разкрие озъбени глави на животни. Според художниците това символизира „стотици години на колонизация, корпоратизация, комодификация и подчинение“.

Говорител на Националната художествена галерия е казал, че в съответствие с искането на художниците музеят ще деинсталира произведението, допълва „Артнет“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС