Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художници си основаха кралство

Българи сред създателите му, правят звукови експерименти с плъхове и ларви

Преди дни кралство Елгаланд-Варгаланд бе представено в бившия царски дворец у нас - Националната художествена галерия. - Художници си основаха кралство

Преди дни кралство Елгаланд-Варгаланд бе представено в бившия царски дворец у нас - Националната художествена галерия.

Ако спорна персона като Евгени Минчев има претенцията да се нарече лорд, защо група съвременни художници да не си основат кралство? Швед, швейцарец, англичанин и две българки създадоха кралство Елгаланд-Варгаланд. То не фигурира на картата на Европа, не притежава територия и дори не се стреми да бъде признато официално от някоя държава. Но пък си има „посолство“ у нас.

Не, това не е шега, а концептуално изкуство. Преди дни Елгаланд-Варгаланд организира „прием“ в Ректората на Софийския университет, посветен на откриването на „посолството“ им в България. Участваха основателите на кралството – артистите от областта на изкуството на звука и пърформанса Майкъл Хардинг, Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф. Хардинг изнесе лекция на тема „1982-2014 – analogue to digital… and back again!“, в която засегна важни теми като създаването и продуцирането на sound art, развитието му в миналото, съвременни тенденции и технологии, мястото на звука сред останалите изкуства и обвързаността му с науката. Там бяха и двете му „посланички“ Пепа Иванова и Йоана Робова.

Кралство Елгаланд-Варгаланд (КРЕВ) е основано през 1992 г. като съвместен проект на шведите Лейф Елгрен и Карл Майкъл вон Хаусволф. В лекцията си у нас Техни Величества коментираха разрастването на КРЕВ, вътрешната и външната политика на кралствата, отношението си към изкуство и политическата утопия.

Карл Майкъл вон Хаусволф работи предимно аналогово, използвайки магнетофон като свое основно средство за изразяване. Той експериментира с електричеството, функциите на честотите и тонална комуникация. В последно време разработва концептуална форма на саунд арта, изследва и въздействието на звука върху плъхове и ларви.

Пепа Иванова е художник, артист и дизайнер. Живее и твори в Белгия и България. Работи в областта на новите медии в изкуството, прави трансцедентни пространствени инсталации в светлина и звук, пърформанс и скулптура. Другата българка в кралството е Йоана Робова. Артист на звука и диджей, тя композира композиции, използвайки дигитални инструменти. Робова е активен участник и организатор на редица фестивали у нас – „София ъндърграунд“, „Meлоу мюзик“, „Артмосферик“.

Работи на артистите от кралство Елгаланд-Варгаланд са представяни на много престижни форуми за изкуство в света – във Венеция (на биеналето), Стокхолм, Берлин, Йоханесбург (биеналето), Сиена, Toкио, Oсака, Гьотеборг, Лос Анжелис…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС