Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Художниците до министъра: В галериите е по-безопасно от театъра

От СБХ настояват галериите да останат отворени по време на карантината

Бронзовата фигура на Владимир Димитров - Майстора пред сградата на СБХ на ул. „Шипка“ № 6. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Художниците до министъра: В галериите е по-безопасно от театъра

Бронзовата фигура на Владимир Димитров - Майстора пред сградата на СБХ на ул. „Шипка“ № 6. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Съюзът на българските художници настоява галериите да останат отворени по време на карантината. Искането им е заявено в писмо до министъра на културата Боил Банов, в което се подчертава, че при посещението на изложби рисковете от заразяване са по-малки, отколкото в театъра. Художниците намират заповедта за затваряне на галериите и изложбените зали за несправедлива и противоречива.

„Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес”, подчертават художниците.

За тях е необяснимо защо галериите трябва да бъдат затворени, когато театрите и малките търговски обекти остават незасегнати от новите мерки.

СБХ предлага забраната да се редуцира само до откривания на експозиции, при които има струпване на хора, но да не се ограничава текущата дейност на галериите.

Ето и пълният текст на писмото, подписано от председателя на СБХ Любен Генов:

„Уважаеми министър Банов,

Оценяваме досегашната подкрепа от страна на Министерство на културата в различните сфери на изкуствата във време на кризата, предизвикана от пандемията. Съзнаваме и първостепенната важност да бъде опазено здравето и живота на хората. Въпреки това считаме, че някои от новите мерки в настоящата извънредна ситуация в страната са несправедливи или противоречиви!

Като председател на Съюза на българските художници апелирам за преразглеждане на заповед РД-01-677/ 25.11.2020 и промяна в текста на точка 7:

„Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице“.

Настояваме допуснатото по отношение на театрите да бъде валидно и за галериите.

В заповедта изключение правят театрите. За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата публика е очевидно, че при посещението на изложби, в които зрителите влизат поединично и на по-големи интервали от време, престоят в художествените експозиции по принцип е доста по-кратък, отколкото на публиката в театралния салон, не е свързан с по-големи рискове от заразяване с Covid-19.

Държавните, общинските, частните, големи и малки галерии и до този момент са работили в режим на пълно спазване на противоепидемичните изисквания, като достъпът е бил регулиран спрямо условията за безопасност още от извънредното положение от март 2020 до днес.

Допускаме, че изложбената дейност не е свързана с по-големи рискове, отколкото продължителният престой в театралния салон или в малките пространства на търговските обекти, които не би следвало съгласно същата заповед да бъдат затваряни…

От тази гледна точка заповедта е неприемлива и би могла да бъде редуцирана във форма, визираща преустановяването само на откриванията и другите галерийни събития, свързани със струпване на много хора на едно място, без напълно да се ограничава основната текуща дейност на галериите“.

Вижте още: ЗАТВАРЯТ ЦЯЛАТА КУЛТУРА БЕЗ ТЕАТРИ И КНИЖАРНИЦИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg