Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Художниците вече с облекчен режим за износ на творби

Министърът на културата Велислав Минеков изпълни един от първите си ангажименти, които пое заедно с поста

Скулпторът проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Художниците вече с облекчен режим за износ на творби

Скулпторът проф. Велислав Минеков, служебен министър на културата. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Износът на собствени творби и предмети на изкуството, не по-стари от 50 години, ще става само с попълване на декларации за авторство или за произход и способ на придобиване, съобщиха от Министерството на културата. Между ведомството и Агенция „Митници“ е подписано споразумение, с което се облекчава административната тежест при напускане на митническата територия на Европейския съюз и на България на декларирани за режим „износ“ предмети и произведения на изкуството, които не са културни ценности по смисъла на Закона за културното наследство (ЗКН).

Обект на споразумението са: машинно сечени монети и монетовидни предмети, които нямат значение за научните изследвания и експозиционната стойност (с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности); машинно произведени предмети, които не носят подпис или знак на своите автори или са произведени в големи количества и не притежават значима културна, научна или художествена стойност, или не са свързани с историческа личност или събитие; произведения на изкуството, които са собственост на авторите си, или не са по-стари от 50 години; антикварни предмети, които не са произведения на изкуството и не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри – културни ценности; остатъчен материал – субстанция, която няма функционално или художествено предназначение според ЗКН.

При поискване от Министерството на културата Агенция „Митници“ ще предоставя справки за представените декларации, като по този начин се гарантира допълнително контролът върху износа от страна на министерството.

Това споразумение бе един от първите ангажименти, поети от министър Минеков преди половин година, когато зае поста служебен министър на културата.

Споразумението за сътрудничество между Министерството на културата и Агенция „Митници“, както и образците за попълване, са публикувани на официалните страници в интернет на Министерството на културата и Агенция „Митници“. Може да се изтеглят от тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах