Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хуи Хе пее Аида в Пловдив

Китайското сопрано идва от Арена ди Верона

Хуи Хе е звезда на китайската опера. - Хуи Хе пее Аида в Пловдив

Хуи Хе е звезда на китайската опера.

Античният театър в Пловдив става храм на музикален фестивал под открито небе по подобие на прочутата Арена ди Верона. От 17 юни до 20 юли „Opera open“ ще събира меломаните с шедьоври на Верди, Карл Орф и Рихард Вагнер.

Звезди на събитието ще са солисти на Метрополитън опера и Виенската щатс опер. Няма да липсват и имена, познати от афиша на Софийската и Пловдивската опера.

Първата вечер на фестивала ще събере публиката за представлението на балет „Арабеск” по „Кармина Бурана” на Карл Орф. На 24 юни пък меломаните ще преживяват „Нощ в синьо” – спектакъл на балета на Софийската опера.

В събота – 21 юни у нас пристига грузинският бас Паата Бурчуладзе, солист на Болшой и Метрополитън. Знаменитият певец, който е провъзгласен за принц от Руската православна църква, е посланик на добра воля на Обединените нации, „Уницеф“ и “Commendatore” в Италия. Аплодиран за превъплъщенията си в „Борис Годунов” и „Хованщина”, той ще изпълни у нас арии и църковни песнопения от репертоара на Борис Христов.

Сред чуждите гости е и шведското сопрано Елизабет Стрид. Тя ще участва в спектакъла „Полетът на валкюрите”, който ще бъде представи най-доброто от „Пръстенът на нибелунгите” в съкратена версия на 12 юли.

Директно от Арена ди Верона в страната ни пристига китайското сопрано Хуи Хе, която за трета поредна година изпълнява „Аида” на откритата италианска сцена. На 20 юли на сцената на Античния театър Хуи Хе отново влезе в ролята на етиопска принцеса, а неин партньор ще бъде Камен Чанев – друго име с триумф в големите оперни театри в Европа, Азия и САЩ.

Друг българин със световна слава – Владимир Стоянов, ще пътува от САЩ, за да участва в премиерата на „Дон Карлос” на 5 юли. През последните години баритонът стъпи на редица авторитетни сцени. Пял е с някои от най-големите оперни звезди, сред които руската прима Анна Нетребко (във Виена) и немското сопрано Диана Дамрау (в Метрополитън).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg