Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Хумболтовият университет обвинен в дискриминация към белите

От студентската структура търсят само чернокожи или цветнокожи за позицията на консултант

Хумболтовият университет в Берлин. Снимка: Майк Пийл (www.mikepeel.net)/Уикипедия/CC-BY-SA-4.0 - Хумболтовият университет обвинен в дискриминация към белите

Хумболтовият университет в Берлин. Снимка: Майк Пийл (www.mikepeel.net)/Уикипедия/CC-BY-SA-4.0

„Молим бели хора да се въздържат от кандидатстване“. Това гласи обява за позиция на консултант в студентския антидискриминационен съвет към Хумболтовия университет в Берлин, съобщи „Берлинер Моргенпост“. След като това даде повод за критики и обвинения в расизъм в социалните мрежи, от учебното заведение промениха текста на съобщението.

За работата в антидискриминационния консултативен съвет се търси човек, „ориентиран към нуждите на лицето, търсещо консултация, за да се създаде пространство, в което засегнатите от расова дискриминация да се чувстват комфортно и да споделят своя опит“, казват от студентския съвет, цитирани от „Дойче Пресе-Агентур“ (ДПА).

Според тях това работи най-добре, „когато съветникът е чернокож или цветнокож“.

„Затова молим белите хора да се въздържат от кандидатстване за този консултативен център“, се казва в съобщението.

Формулировката предизвика критичните коментари на потребителите в социалните мрежи, предава „ДПА“. Адриан Грас, говорител на филиала на Християндемократическия съюз в Берлин, окачестви изискванията в обявата като „незаконни“ и „изключително дискриминационни“. „Расизмът не трябва да се бори с расизъм“, каза той.

След отзвука в интернет, от студентския съвет преформулираха текста на обявата:

„Работата на консултант се извършва най-добре от хора, които могат да дадат съвет от гледната точка на личен опит с расистка дискриминация. Затова искаме да насърчим специално хора, които са преживели дискриминация, да кандидатстват за позицията“.

„Университетът категорично не дискриминира хора. Без значение какъв е цветът на кожата им, произходът, полът, възрастта или идеологическите възгледи. Виждаме себе си като място на множество мнения, взаимно оценяване и уважение“, се казва в изявление на „Хумболт“.

От университета подчертават, че студентският антидискриминационен консултативен съвет не е обект на правен надзор от страна на ръководството.

„Съжаляваме за двусмислената формулировка“, извиниха се от съвета.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg