Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хумор, който не става и за чеп за зеле

Един министър* на върха на сладоледа

„На върха на сладоледа се качих - животът така ми подреди да съм признат, да съм известен, да съм се реализирал - и сега изведнъж да си отида в небитието като чиновник... искам да се върна и към моя ореол, който съм си направил“, сподели по БНТ Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър от БНТ - Хумор, който не става и за чеп за зеле

„На върха на сладоледа се качих - животът така ми подреди да съм признат, да съм известен, да съм се реализирал - и сега изведнъж да си отида в небитието като чиновник... искам да се върна и към моя ореол, който съм си направил“, сподели по БНТ Вежди Рашидов. Снимка: Стопкадър от БНТ

Ако „Биг Брадър“ събира главно персонажи, които да покажат най-голямата простотия, на която са способни, не се заблуждавайте, че в останалото ефирно време подходът към гостите е различен. Телевизиите вече залагат основно на герои, които могат да произведат пред камерата някоя превъзходна глупост, оригинална обида или интересна лъжа. И никога няма опасност домакинът да влезе в противоречие с тях, той просто ще подклажда огъня.

Трябва да се признае на Вежди Рашидов, че вече седем години, откакто влезе във властта, той е сред най-атрактивните гости в телевизиите – не и в печата, където интервютата му почти винаги излизаха добре почистени от най-фрапиращата особеност на неговото слово, този културен миш-маш от незапомнени правилно фрази и сгрешени думи, подправен с известна доза агресия към всички, които не му се възхищават. Но как да устои на тази суета, как да се възпре от тази наслада да сподели с народа собственото си величие…

В БНТ, където по време на своето министерстване Рашидов заплаши водещия Георги Ангелов (днес той вече не е водещ на предаването, заради което го нападна бившият министър), и днес той е сред най-драгите гости. Мина-не мина месец от предишното му гостуване, Георги Любенов пак намери повод да извади този жокер на политическия цирк – уж да говори за конгреса на ГЕРБ, но без да има какво да каже по темата. Сигурно няма как иначе: публиката има ежечасна нужда бъде разсмивана между ходенето по въже и дресурата на лъвове на телевизионната арена.

Представен като скулптор, депутат, шеф на комисия и бивш министър, гостът реши да поправи водещия:

„Скоро бях в Париж – разбира се, не само там. Само в България нещо бившуване** – бивш негър няма, нали? Извинявай за репликата. Човекът принадлежи на раса или не. Както няма бивш генерал. Никъде по света не се казва „бивш“. Казва се „министър“.

Да, разбира се, бил съм министър – един от най-дълго седелите в Министерството на културата. Но 60 години съм бил и скулптор“.

След като бе похвален, че открива изложба за рождения си ден след две седмици, Рашидов сподели, че ще представи платно на Рембранд, водещият Георги Любенов възкликна, че картината сигурно е много скъпа и вероятно гостът ще го обвини, че казва не колко е хубаво, а колко е скъпо. Но Рашидов го отведе в неподозирана посока:

„Еми хората, които са свикнали, взимат грантове, първо с парите започват… Не, не [говоря] за вас, но напоследък знаете – за свободата на медиите често говорим – не може да бъде свободна една медия, когато взима външни пари. В момента, в който вземе пари, тя е зависима. Свободата е в ръцете поотделно на всеки от нас“.

Думите на Вежди Рашидов най-вероятно не се отнасят за медиите, финансирани под една или друга форма с държавни пари – защото те надали правят медиите зависими, напротив – те са напълно свободни да канят през месец председателя на Комисията по култура… Впрочем, някой помни ли как се казваха предишните шефове на тази комисия? Освен Слави Бинев, който също забавляваше публиката в ефир. Тях май не виждахме толкова често в държавния ефир.

Та председателят на комисия сподели радостта си, че по време на европредседателството ще открие още една изложба – „срещу телевизията, на „Сан Стефано“, след 2 години „застой“ ще покаже нови, непоказвани скулптури и рисунки:

„И един бивш министър, да поканиме настоящите министри от Европа, когато дойдат, и да покажем, че един министър може да бъде и творец“.

След това Рашидов изброи другите изложби, които му предстоят – Люксембург, Монако, Москва, Истанбул… А когато му остане време, може би работи и като депутат? Гостът похвали начинанието на Волен Сидеров с галерията, която наскоро откри – същия Сидеров, когото при нахлуването му в НАТФИЗ тогава министър Рашидов нарече „срам за нацията и за политиката“.

Дали е редно държавната БНТ да ни предлага подобен тип хумор:

„Депутатът е временен чиновник – нали после животът влиза пак отново…“

„Спомнете си за какво ми искаха оставката тези т.нар. интелектуалци – чудя се какво им е интелектуалното. Едни платени протестъри, които днес са във властта, днеска им раздадоха и те мирясаха нещо – гледам рано не се събуждат, екстра са, целият зор е бил да лапнат по някой държавен лев… Сега са на директорски нива.“

Може би говори за хората от „Атака“?

„На върха на сладоледа се качих – животът така ми подреди да съм признат, да съм известен, да съм се реализирал – и сега изведнъж да си отида в небитието като чиновник… искам да се върна и към моя ореол, който съм си направил.“

„Ние инвестираме, държавата, много пари в образованието на децата, създаваме квалифицирани кадри и ги пращаме да служат на друга държава и да плащат данъци на друга държава. Тук остава онова, което не става и чеп за зеле.“

Кое е ценното в този словесен поток на Рашидов?! Ако го канят заради хумора, дори в БНТ има по-подходящи предавания.


* Вежди Рашидов се обижда, когато го наричат „бивш“

** Една от новите думи на бившия министър

Видео от гостуването на Вежди Рашидов в „Денят започва с Георги Любенов“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС