Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Хвалебствени отзиви за Лия Петрова от чуждата критика

Изключителен талант, българската цигуларка свири с лекота и сръчност, коментират специалистите

Цигуларката Лия Петрова ще бъде резидентен артист през новия сезон на Софийската филхармония. Снимка: Solea Management - Хвалебствени отзиви за Лия Петрова от чуждата критика

Цигуларката Лия Петрова ще бъде резидентен артист през новия сезон на Софийската филхармония. Снимка: Solea Management

Лия Петрова свири с лекота и сръчност, заявява чуждестранната критика за изпълнение на българската цигуларка в CD с Концерт за цигулка на Уилям Уолтън и Цигулкова соната на Оторино Респиги.

„Новият запис на Концерта за цигулка на Уолтън от Лия Петрова ви завладява от самото начало – пише Тери Блейн в „BBC Music Magazine“. – Нейната формулировка на встъпителния материал съчетава идеално пеещия тон с фини оттенъци на пулс и динамика, като фразирането е гъвкаво и приятно съгласувано. Присъства усещане за мистерия, както и намеци за копнеж.“

Записът е направен с британския Кралски филхармоничен оркестър под диригентството на Дънкан Уорд.

„Сонатата за цигулка на Респиги е изпълнена от неочааквано свеж дует – продължава Блейн в отзива си. – Петрова и френският пианист Адам Лалум правят впечатление в централната част „Andante espressivo“, изграждайки органично звучене от приглушеното начало до страстното заключение. И в двете изпълнения Петрова изпъква като изключителен талант.“

Соловата цигулка на Петрова излъчва мека топлина и влиза в диалог с вятъра в Концерта за цигулка на Уолтън, отбелязва Тим Хомфри в отзива си за престижното издание „The Strad“:

„Тя изпълнява първата част от Концерта с усет и сръчност и свири с лека, лирична гъвкавост. Блести и заслепява в централното „Presto capriccioso alla napolitana“, свирейки го вярно с яснота и точност. Тонът ѝ в началото на сонатата на Респиги има баритонален оттенък и тя изпълнява цветния лиричен текст на композитора с гъвкаво фразиране“. 

Изгряла на международната сцена през 2016 г., 33-годишната Петрова ще се появява значително по-често в предстоящия сезон на Софийската филхармония като резидентен артист, българската публика ще има няколко възможности да я слуша на живо с националния ни оркестър през есента и пролетта. Първата ще се отвори на 23 ноември, когато цигуларката ще излезе в Зала „България“ с произведение на Барток.

Като солист Лия Петрова е гост на Оркестъра на Париж, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Филхармонията на Люксембург, Симфоничния оркестър на Антверпен, Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио, „Symfonieorkest Vlaanderen“, Шатскапеле – Ваймар, Филхармонията на Монте Карло, Брюкселската филхармония, Северогерманската филхармония, Националните оркестри на Лион и Бордо, „Kansai Philharmonic“, Националния оркестър на „Pays de Loire“, Оркестър „Sinfonia Varsovia“, Симфоничния оркестър на Одензе. Работила е с водещи диригенти като Елим Чан, Станислав Кочановски, Дънкан Уорд, Филип Херевеге, Кшищоф Пендерецки, Николай Знайдер, Мажена Дякун, Ян Тортелие, Сиан Джан, Ариане Матиак, Роберто Минаси, Кристофър Уорън Грийн, Михаел Табачник и Хесус Лопес Кобос.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg