Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Хю Джакман – суперсила срещу бедността

Разликата между това да подадеш ръка на някого и да му подхвърлиш милостиня е огромна, казва актьорът

Хю Джакман и етиопският му приятел Дукале. - Хю Джакман – суперсила срещу бедността

Хю Джакман и етиопският му приятел Дукале.

Хю Джакман вече не играе Върколака във филмите „Х-мен“, но все още използва суперсилите си, за да се бори с бедността по света. Хуманитарните дейности са част от семейното възпитание на актьора – баща му, Кристофър Джакман, му е показвал стойността на себераздаването чрез работата си като доброволец счетоводител за благотворителни организации, обслужващи развиващия се свят, разказва CNN.

„Предполагам, че той е бил водещият ми пример – казва синът му днес. – Зоните на бедност и крайна бедност, разбрах от него, не са естествено състояние. Тези проблеми са предизвикани от човека и са решими.“

През 2009 г. Хю Джакмън и съпругата му пътуват до Етиопия заедно с режисьора Джош Ротщайн, за да снимат документален филм как организацията „Световен поглед“ помага на изостаналите общества. Идеята за историята идва от директора на австралийския клон на организацията Тим Костело, който предложил Хю да се разкаже за кафето.

„Не мисля, че знаех как Етиопия ще се отрази на живота ми – казва Джакман. – Чрез един много прост избор за закупуване на кафе с честна търговия, можем да участваме в промяната.“

В Етиопия и в други развиващи се страни земеделски производители усилено работят, за да поддържат бизнеса си с кафе, да изхранват семействата си и да образоват децата си. Но има и фактори извън техния контрол, те рядко получават справедливи цени за продукцията си, а работният им ден сякаш е безкраен, при това без особена финансова изгода от това.

Джакман осъзнава това отблизо, след като се среща с кафеения фермер Дукале, тогава 27-годишен баща на пет деца.

„Той е един от най-щастливите хора, които съм срещал, пълен с радост, с оптимизъм – обяснява актьорът. – Времето, което прекарах с Дукале, ме накара да осъзная, че разликата между това да подадеш ръка на някого и да му подхвърлиш милостиня, е огромна.“

Дукале и част от неговото семейство.

Дукале и част от неговото семейство.

Дукале има сравнително малка за бранша ферма – с около 800 растения. Той работи между 10 и 12 часа на ден, седем дни в седмицата и въпреки това едва свързва двата края и успява да изхрани семейството си. След като Джакман, по неговите думи сноб в областта на кафето, опитва продукцията на новия си приятел и научава, че в нея няма никакъв въглероден отпечатък, предлага да помогне на него и на общността му.

Хю Джакман опита какво е да се трудиш като фермера Дукале.

Хю Джакман опита какво е да се трудиш като фермера Дукале.

Актьорът се връща в Ню Йорк, където прави обръщение към световните лидери на срещата на Обединените нации, посветена на климата – да подкрепят фермери като Дукале. Чак след речта си той осъзнава как нещо толкова просто като чаша кафе има потенциала да намали световната бедност.

„Не можеш да пребориш климатичните промени, ако преди това не си се справил с бедността“, смята Джакман.

През 2011 г., за да изпълни обещанието, дадено на Дукале, актьорът основава фондацията „Смеещият се кафеджия“. Сто процента от печалбите ѝ отиват за различни образователни и социални програми по целия свят. Основният продавач в сродната компания е фирмата „Мечтата на Дукале“.

„Това всъщност им дава възможност да създадат поминък, с който да осигурят себе си и семействата си – не само сега, не само за седмица или година, а за идващите поколения“, обяснява Джакман.

Вкусът на кафето днес е различен за Хю Джакман.

Вкусът на кафето днес е различен за Хю Джакман.

Днес прочутият американски производител на кафе „Кеуриг“ работи с фондацията на актьора и има специална серия за кафето от Етиопия, Дукале и неговите колеги.

„Съзнателното консуматорство е феноменално движение. Мисля, хората днес искат да знаят, че когато пият чаша кафе, те издърпват човека, който я е произвел“, смята актьорът.

Дукале вече е получил повече земя, увеличил е продукцията си и прави висококачествено кафе. Синът му Елиас пък е първият от фамилията, който предстои да завърши гимназия.

„Той обърна цикъла на бедност за семейството си за поколения напред – казва Джакман. – Мечтата на Дукале беше да осигури близките си, да ги види под здрав покрив, облечени, образовани, с достъп до адекватна медицинска грижа. И го постигна.“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90