СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хюстън, имаме проблем! Фалшиви новини дебнат отвсякъде

Не, акули не плуват по улиците на наводнения град, нито летищата са под вода, но бедствието наистина е голямо

Снимки с плаващи по улиците акули се появяват при почти всяко сериозно наводнение.  - Хюстън, имаме проблем! Фалшиви новини дебнат отвсякъде

Снимки с плаващи по улиците акули се появяват при почти всяко сериозно наводнение.

Годината е 2017, а социалните мрежи имат все по-голяма роля в живота ни. Това се усеща особено силно при природни бедствия или терористични атентати. Хората в засегнатите райони бързат да отворят Фейсбук, за да се отбележат като спасени и да успокоят близките си; информират се в реално време за случващото се – много по-бързо, отколкото от телевизия или радио; организира се за помощ на пострадали… Но има и такива хора, които използват природните катаклизми, за да създават фалшиви новини (и то без някаква видима мотивация, освен… рекорд по брой споделяния). „Вашингтон поуст“ разглежда някои от най-разпространяваните в последните дни, покрай урагана Харви, лъжливи снимки.

Кадърът с акулата не е истински

Винаги когато видите снимка на акула да плува по улица (или в станция на метрото, или каквото и да е) след наводнение, бъдете подозрителни. Фалшивите снимки на акули, често дори не толкова умели монтажи, са неизбежна част от социалните мрежи при бедствия от този род. И Харви не е изключение:

Всъщност тази акула не просто не е плувала тези дни из Хюстън. Тя не е плувала по съвсем същата улица и при урагана Матю. Нито пък при Санди. Повечето снимки на акули, които плуват сред хора, също са фалшиви.

Туитът по-горе е споделен повече от 83 хиляди пъти към момента на писането на този материал. Той дори доведе до забавна размяна на реплики по „Фокс нюз“ – след като водещият разказа, че е видял кадри на акула на магистралата, бе репликиран с „Като в „Шаркандо“?“ (бел. ред. – „Шаркандо“ е абсурдна поредица филми, в която акули валят от небето след силен ураган).

И летището не е така наводнено

Летището в Хюстън? Да, ама не.

Друга много разпространявана снимка също е напълно манипулирана. Драматична фотография в Туитър показваше „летището в Хюстън“, където няколко самолета са почти изцяло потопени под вода. Само че истината е друга – летището на кадъра е „Ла Гуардия“ в Ню Йорк, а това е плакат, направен с цел да покаже ефекта от климатичните промени до 2100 г.

Нито пък Обама се грижи
за евакуирани хора в Тексас

Разпространен десетки хиляди пъти (но вече изтрит) туит твърдеше, че бившият американски президент Барак Обама поднася топла храна на тексасци, евакуирани заради наводнението, причинено от урагана Харви.

„Нещо, което никога няма да видите да прави Тръмп: Обама е в Тексас и поднася храна на нуждаещи се“, гласеше публикацията.

Барак Обама и семейството му… но не в Тексас. Снимка: ЕПА/БГНЕС

И докато снимката на президента е истинска, контекстът е измислен – това дори не е скорошна фотография на Обама, а и няма нищо общо с реакцията му към Харви. Кадърът е от Деня на благодарността през 2015 г., когато Барак Обама и семейството му посетиха приют за бездомни хора.

***

Слуховете са много и почти винаги са придружени със снимка от друго време, друго място и друго събитие. Срещате алигатор насред наводнението? Активисти на Black Lives Matter („Черният живот има значение“) спират линейки и спасители? Цял град е забранил влизането в него, ако вече сте го напуснали? Измислици, обединени от огромната си публичност в социалните мрежи.

Затова и ако някой ден, при някое бедствие наистина някой види акула да плува по магистрала, малко вероятно е някой въобще да повярва…

Тази снимка от бедствието в Хюстън е вече истинска. Снимка: ЕПА/БГНЕС


Вижте още: ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ И КАК ДА ГИ РАЗПОЗНАЕМ

ЧЕТЕНЕТО НА ФАЛШИВИ НОВИНИ Е КАТО ЯДЕНЕТО НА ЕКСКРЕМЕНТИ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС