Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Актьори от Шумен искат смяна на ръководството на Съюза на артистите

В Открито писмо настояват за извънредно Общо събрание на САБ

„Призоваваме Министерството на културата да направи необходимата реформа в сферата на сценичните изкуства след обстоен експертен анализ и обществен дебат, както и да настоява за заделяне на по-голям процент от държавния бюджет за българската култура“, заявяват актьорите от Шуменския театър. - Актьори от Шумен искат смяна на ръководството на Съюза на артистите

„Призоваваме Министерството на културата да направи необходимата реформа в сферата на сценичните изкуства след обстоен експертен анализ и обществен дебат, както и да настоява за заделяне на по-голям процент от държавния бюджет за българската култура“, заявяват актьорите от Шуменския театър.

За свикване на общо събрание на Съюза на артистите настояват част от актьорите от Шуменския театър „Васил Друмев“. В Отворено писмо до медиите те искат смяна на цялото ръководство на САБ, начело с председателя Христо Мутафчиев.

„Подкрепяме колегите от театрите в Смолян, Враца, Кърджали и Благоевград в искането им да се спре с промените в Закона за закрила на българската култура, които водят само до обезличаване и осакатяване на малкото останали трупи в извънстоличните театри“, пишат актьорите от Шумен.

Позицията им е подписана от 13 от 16-те актьори от театъра.

Представяме ви пълния текст на писмото:

Oтворено писмо до медиите

„С настоящото писмо, ние, актьори от ДКТ „Васил Друмев“, гр. Шумен, подкрепяме Отвореното писмо до медиите на Народен театър „Иван Вазов“ и Отвореното писмо на ДТ „Сава Огнянов“, Русе.

Заявяваме категоричната си позиция за свикване на извънредно Общо събрание на САБ за смяна на цялото ръководство с председател Христо Мутафчиев.

Подкрепяме колегите от театрите в Смолян, Враца, Кърджали и Благоевград в искането им да се спре с промените в Закона за закрила на българската култура, които водят само до обезличаване и осакатяване на малкото останали трупи в извънстоличните театри.

Ние сме за реформа, но сме категорично против провежданите в годините „реформи на парче“ в сферата на сценичните изкуства. Подкрепяме идеята за изработване на цялостна национална стратегия за култура.

Призоваваме Министерството на културата да направи необходимата реформа в сферата на сценичните изкуства след обстоен експертен анализ и обществен дебат, както и да настоява за заделяне на по-голям процент от държавния бюджет за българската култура.

Зад настоящото писмо от 16-те актьори в трупата на ДКТ „Васил Друмев“ застават:

Александра Михайлова
Валентин Ченков
Валери Зарков
Димитрия Милушева
Елена Атанасова
Кольо Стайков
Любен Попов
Мария Григорова
Миглена Стоева
Милен Димитров
Стефан Сотиров
Стефани Лечева
Цветана Стоянова

25.02.2016 г.
гр. Шумен“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90