Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И Астерикс се превърна в Шарли

87-годишният създател на анимационния герой излезе от пенсия, за да отдаде почит на убитите карикатуристи

Астерикс: Аз също съм Шарли - И Астерикс се превърна в Шарли

Астерикс: Аз също съм Шарли

87-годишният Албер Юдерзо – създател на многообичаните френски комикси „Астерикс”, излезе от пенсия, за да нарисува нова карикатура в знак на съпричастност към жертвите от атаката в „Шарли Ебдо”, пише „Индипендънт“.

Две нови карикатури се появиха на бял свят. На едната от тях Астерикс запраща с вездесъщия си юмрук един от убийците във въздуха, крещейки разярено: „Аз също съм Шарли”.

Другата рисунка изобразява Астерикс и Обеликс един до друг, отдаващи почит с наведени глави и със свалени шапки. Астерикс държи роза в едната си ръка, а малкото куче Догматикс стои оклюмало с гръб към нас.

Asterix

Карикатурите са публикувани във френския вестник „Фигаро” с цитат на Юдерзо: „Исках да изразя моята привързаност и обич към карикатуристите, които платиха с животите си за своята работа. Как някой може да направи нещо толкова ужасяващо? Как хората може да твърдят, че са човешки същества, когато убиват хора, които никога преди това не са срещали, но са казали нещо неудобно за тях? Нещо, което не им е харесало. Това означава ли, че от този момент нататък те трябва да са мишена за убийство? Това е лудост!

Младите карикатуристи поемат сега щафетата и им желая кураж. Те винаги ще помнят зверството, случило се с техните колеги, варварщина, която никой не би могъл да предвиди.”

Дванайсет души бяха убити в редакцията на френското сатирично списание „Шарли Ебдо” в сряда. Сред тях бяха най-изявените карикатуристи на изданието Шарб, Кабю, Тинюс и Волински.

asterix

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg