Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И безплътно крехка фигура запява

Чувствам се като кралица, каза Мариза на концерта си в София

Дори когато премина сред почитателите си, крехката фигура на Мариза не доби повече плътност. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив - И безплътно крехка фигура запява

Дори когато премина сред почитателите си, крехката фигура на Мариза не доби повече плътност. Снимка: ЕПА/БГНЕС, Архив

Българските жени са много красиви, но мъжете пеят по-добре. Това заяви португалската фадо изпълнителка Мариза в зала 1 на НДК в петък вечер. Констатацията си тя направи след щателен оглед на дамите и след като постави две сложни певчески задачи и на двата пола. Но преди това показа как се пее фадо, нейното фадо, както тя го тълкува като съдба. А публиката ѝ наистина го прие съдбовно – не откъсна очи от нея и следя всяка нейна стъпка, а когато слезе от сцената и мъже, и жени целуваха ръцете ѝ и ѝ поднасяха цветя.

Концертът на Мариза у нас е първият от световното ѝ турне. Неколкократно тя подчерта, че е щастлива, че започва точно от София. Фадо изпълнителката дойде с екип от десет души – държеше да благодари на всеки от тях, дори на озвучителите и осветителя, които бяха зад кулисите. Но музикантите ѝ бяха истинските звезди – двама китаристи, басист и перкусионист, които движеха пръстите си в идеален сложен синхрон. Свириха песните от последния албум на Мариза – Mundo.

„Чувствам се като кралица“, заяви певицата, когато цялата зала се изправи на крака.

И това съвсем не беше метафора – изящната ѝ фигура, по която се спускаше яркочервена вечерна рокля с гол гръб, изглеждаше нереално в светлините на прожекторите. Дори когато премина сред почитателите си, крехката ѝ фигура не доби повече плътност. Независимо че темпераментният ѝ глас стигаше до най-далечните ъгли на залата без да има нужда от микрофон.

След над два часа фадо, Мариза пое към следващата спирка от турнето си – Будапеща.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg