Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И бикът – цял, и зрителите – сити (видео)

Френската корида не е като испанската... или поне във Вийо-Буко, Гаскония, публиката предпочита зрелище без смърт

Бикът е объркан от липсата на битка на арената в южното френско градче Вийо-Буко-ле-бен. Снимка: Стопкадър - И бикът – цял, и зрителите – сити (видео)

Бикът е объркан от липсата на битка на арената в южното френско градче Вийо-Буко-ле-бен. Снимка: Стопкадър

Видео от френска корида, направено през лятото на тази година, развесели вече над 22 милиона потребители в социалните мрежи. Или поне толкова са гледанията на това безкръвно забавление, проведено на бикоборската арена в южното френско градче Вийо-Буко-ле-бен. Две групи „тореадори” разсейват младо животно: едната група се придвижва пълзешком и застива в момента, в който още не съвсем агресивният бик ѝ обърне внимание. Тогава е ред на другата група да си проправи път към отсрещния край на арената. Двете групи се редуват така и заблуждават животното, което постепенно става все по-нервно, но в края на краищата никой не пострадва, ако не броим гасконската гордост на добичето.

Коридата или „бягането” с бикове, което в традиционната си форма е кърваво зрелище, завършващо винаги със смърт, съществува и в много по-меки версии от двете страни на Пиренеите. Жителите на Южна Франция и на почти цяла Испания се наслаждават на повече или по-малко опасни срещи с внушителното животно. Баските практикуват истинско надбягване с млади бичета по улиците на Памплона. Във Франция съществуват както кървави, така и безкръвни кориди с участието както на любители, така и на професионални бикоборци. В Испания спорът между привържениците и противниците на традиционната форма завърши с решение на Конституционния съд, според което регионалните правителства в страната не могат да забраняват старинното зрелище.

С Великите географски открития коридата преминава в Новия свят и днес още се практикува в традиционната си форма в Мексико. В САЩ и особено в Тексас е взела вълнуващата форма на родео, което напомня за най-старите корени на тавромахията в древните игри с бикове, запазени в минойските фрески от остров Крит. Във Франция и Испания коридите може би пряко произлизат от култа към божеството Митра, убиващо бик и от римските гладиаторски игри. В северната, планинска част на Испания до френската граница е запазен и култът към бикоглавия светец Сан Фермин, почитан някога в необичайни многоъгълни църкви и може би останал от предхристиянски времена. Във Франция публиката обръща много по-малко внимание на корените на коридата и предпочита да се забавлява.

Вижте още: КОРИДАТА НЕ Е ЗАБАВЛЕНИЕ. ТЯ Е УРОК ПО СМЪРТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах