POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И.д. шеф на Филхармонията ще управлява половин година

След бекграунда в комерсиалното изкуство, Виктор Стоянов ще трупа опит и в елитарното

"Знам много добре колко талант и дългогодишен труд стои зад всеки тон", казва в обръщението си към музикантите новият директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов. - И.д. шеф на Филхармонията ще управлява половин година

"Знам много добре колко талант и дългогодишен труд стои зад всеки тон", казва в обръщението си към музикантите новият директор на Софийската филхармония Виктор Стоянов.

Със смесени чувства приемат в Софийската филхармония новия си директор. Попмузикантът Виктор Стоянов бе назначен временно за шеф на симфониците, докато бъде проведен конкурс за поста.

Обичайната практика да бъде оставен досегашния директор, докато не бъде избран нов, бе отхвърлена заради негативното отношение, натрупал Явор Димитров през дългите години на своето управление. Това е една от причините за радостта на музикантите от появата на естрадния им колега Стоянов, независимо от спорния момент с образованието на Виктор Стоянов. Той е бакалавър по педагогика от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по философия, а всичките му подчинени са възпитаници на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Управленският стаж, с който Стоянов може да се похвали, е тримесечният му пост на зам.-министър на културата в служебния кабинет „Близнашки“. Преди това бе сред най-активните протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски.

Виктор Стоянов е композитор на музика за филми и сериали – „Четвърта власт“, „Лора от сутрин до вечер“ и „Вила Роза“, както и на химна на ДСБ. Бил е част от попгрупа „Киора“ и студиен тонрежисьор.

След бекграунда в комерсиалното изкуство, сега Стоянов ще трупа опит и в елитарното.

„Време е за ново предизвикателство, – написа в профила си във фейсбук новият директор на Филхармонията. – След активни разговори с хора от гилдията, приех поканата да оглавя Софийска Филхармония до провеждането на конкурс през първата половина на 2015 г.

За краткото време, което имам, ще направя стъпки в посока възстановяване активния диалог между оркестъра, синдикатите и ръководството. Диалог, който очевидно е бил нарушен и е довел до напрежение, което пречи на работата на институцията. Ще бъдат активизирани ПР и мениджърския отдел, за да може Филхармонията да надгради вече постигнатото и да привлича все повече публика и престиж.

През месеците, в които бях в Министерство на културата, винаги съм бил на позиция, че администрацията е тук, за да обслужва интересите на гилдията, а не обратното. Опитвал съм се да водя открит диалог и да изслушвам всички гледни точки. Ще следвам тази философия и като и.д. директор на Филхармонията.

Дълбоко се прекланям пред колегите музиканти. Знам много добре колко талант и дългогодишен труд стои зад всеки тон и колко е трудно да се запази мотивация за работа при това срамно положение на културата. Но ако гилдията е единна, отстоява интересите си активно и в културните институции започне да се работи по един модерен и адекватен на съвременните реалности начин – нещата могат да потръгнат. Пожелайте ми успех – ще ми е нужен.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС