Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И думи трябват, и дела

Да се откажем да говорим? Колко удобно за корумпираните избраници! Това би означавало да бъде предадена, ликвидирана една цяла власт, под-система, без която никоя демокрация не може

Ако не се говори открито и смело, ако не се казват истини и не се обсъждат общите проблеми, не се заемат позиции и не се прогласяват апели, ако няма принципни спорове – тогава сме много зле, пише проф. Александър Кьосев. - И думи трябват, и дела

Ако не се говори открито и смело, ако не се казват истини и не се обсъждат общите проблеми, не се заемат позиции и не се прогласяват апели, ако няма принципни спорове – тогава сме много зле, пише проф. Александър Кьосев.

От известно време слушам рефрена „Не искаме думи, искаме дела“. 

Да оставим настрана, че тези, които го пеят, обикновено ни дела, ни даже думи пораждат, а се занимават с отглеждане на собствения си привилегирован образ.

Ако не се говори открито и смело, ако не се казват истини и не се обсъждат общите проблеми, не се заемат позиции и не се прогласяват апели, ако няма принципни спорове – тогава сме много зле. Това означава, че сме се отказали от цялата публичност, признали сме пред себе си, че тя вече за нищо не става, не е нужна. Че всичко е непрозрачно и мътно, подменено.

А публичността – не медиите! – публичността е четвъртата власт. Докато другите три власти са представителни, т.е. на избраници, тази е достъпна на всички, особено сега, след дигиталната революция. В публичните дискусии хората обсъждат болни въпроси, питат се и се съветват какво е общото благо, наблюдават и критикуват това, което се прави в другите три „избранически“ власти – и упражняват натиск върху законодателните, изпълнителните или съдебните избраници: те упражняват друг вид власт.

Да се откажем да говорим – колко удобно за корумпираните избраници. Това би означавало да бъде предадена, ликвидирана една цяла власт, под-система, без която никоя демокрация не може.

Защо искате реформа в съдебната система или в МВР, а се отказвате от своето публично слово? То е действие в много смисли на тази дума. На първо място е „изкарване на светло“, на онова, което иска да бъде на тъмно. На второ – правдивост, воля да се говори истината, преодоляване на страха и апатията. На трето – възможност да се чуят други гласове, други гледни точки и мнения. На четвърто – възможността, дори ако е само възможност, да убедиш някого, или той да убеди теб. Това са фундаментални съставки на демокрацията.

Естествено, както в изпълнителната, съдебната или законодателната власт, има и корупция и на публичността. Има празни приказки, имитации, суетни жестикулации, очерняне, монополни медии, купени журналисти, тролове, бруталност, шум в канала и пр. У нас има и най-лошото – предварителна убеденост, че „всинца, които говорят, са маскари“, развала на самия въздух на общуването, уважението и доверието.

Но нека, както в древното римско правило, злоупотребите не отменят употребите. Най-лошо би било да не желаем вече да изричаме елементарни истини, всеки път когато трябва.

Ще кажете – само с гола публичност нищо няма да стане. Естествено. Това се подразбира. Трябва съд, полиция, присъди, справедливост, трябват институции, добри закони и прочие… Но всичко това без публичност, критика, истина и дискусия също нищо няма да стане. Както и без гражданска воля да се говори открито. Тези неща, съставките на демокрацията, са просто свързани.

Не искайте едното, без другото.


Бел. ред. – текстът е публикуван от проф. Александър Кьосев в профила му във Фейсбук. Препечатваме го с позволението на автора. Заглавието е на редакцията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС