Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И дяволът на съвременното изкуство носи Прада

Модната марка открива на 9 май в Милано музей, проектиран от архитекта Рем Кулхас

Попарт статуи ще посрещнат гостите на откриването на комплекса „Фондационе Прада“. - И дяволът на съвременното изкуство носи Прада

Попарт статуи ще посрещнат гостите на откриването на комплекса „Фондационе Прада“.

Същински град на изкуството се открива в Милано на 9 май. Комплексът за съвременно изкуство, учреден от модна къща Прада, е проектиран от холандския архитект Рем Кулхас, в дизайна е участвал режисьорът Уес Андерсън, а за киноселекцията ще отговаря Роман Полански, който ще представи и свой документален филм.

Прада е на световния моден пазар вече повече от век и през десетилетията изгради бизнес империя на стойност 10 милиарда щатски долара с повече от 300 магазина по целия свят. Най-амбициозният им проект обаче предстои тепърва, при това в него дори не става дума за дрехи, разказва „Гардиън“.

„Фондационе Прада“, както ще се нарича комплексът, няма да се „омърсява“ с модата и артистите в него да се ползват като рекламен инструмент. В настоящата експозиция попадат произведения на Барнет Нюман, Джеф Кунс, Доналд Джъд, Ева Хесе, Деймиън Хърст, Сара Лукас.

Сградата на „Фондационе Прада“ също е произведение на съвременното изкуство.

Сградата на „Фондационе Прада“ също е произведение на съвременното изкуство.

Градът на изкуството в Милано е базиран върху вековна дестилерия, която е разширена от Кулхас с допълнителни помещения и изложбени павилиони. Музеят разполага с бар в стила на италианските кафенета от 50-те години, по дизайн на режисьора Уес Андерсън („Грандхотел Будапеща“).

Особена част от проекта е планираната за 2016 г. десететажна кула, където „всеки етаж ще е по-голям от предходния“. Тя ще бъде изградена от бял бетон и ще служи като своеобразен архив за инсталациите във „Фондационе“.

В настоящата експозиция попадат произведения на Барнет Нюман, Джеф Кунс, Доналд Джъд, Ева Хесе, Деймиън Хърст, Сара Лукас

В настоящата експозиция попадат произведения на Барнет Нюман, Джеф Кунс, Доналд Джъд, Ева Хесе, Деймиън Хърст, Сара Лукас.

„Искахме да минем отвъд стените на галерията, да създадем истинско разнообразие на типологии и условия за показване на изкуството“, разказва Кулхас.

Посетителите на кампуса могат да стоят в него цял ден и ще получат всичко, от което се нуждаят за приятния си престой в арт комплекса. Цената на билета е 10 евро.

„Фондационе Прада“ няма постоянен куратор и разполага със скромен маркетингов екип. Липсва и план за изложбите след откриващата. И все пак – като се има предвид скоростта, с която Прада се справя с модните си ревюта и способността да ръководи едновременно и свят на високото изкуство, най-вероятно проектът ще проработи. „Където има воля, има и начин“, заключава британското издание.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg