Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

И фасадата на Министерство на отбраната надупчена с климатици

Сградата е паметник на културата с национално значение, едно от първите административни здания в следосвобожденска София

Един от климатиците на военното министерство е на сантиметри от каменната царска глава на фасадата. Снимка: My Sofia - И фасадата на Министерство на отбраната надупчена с климатици

Един от климатиците на военното министерство е на сантиметри от каменната царска глава на фасадата. Снимка: My Sofia

Климатици „красят“ фасадата на Министерство на отбраната в непосредствена близост до барелефите, показва снимка, публикувана в страницата My Sofia. Климатикът на кадъра е в застрашаваща близост до каменна царска глава и загрозява цялостния външен вид на сградата, разположена в историческия център на столицата, в близост до Народния театър и Двореца.

Наскоро на Софийския университет беше издаден акт за пробиване на дупки по фасадата на Ректората, паметник на културата. След намесата на Министерство на културата поставянето на нова климатична система беше преустановено.

Сградата на Военното министерство е паметник на културата с национално значение, обявен през 1979 г., става ясно от Националния регистър на недвиимите културни ценности. Тя е една от първите, построени в София след Освобождението на България, именно като административно здание. С указ на княз Александър Първи е отчужден „имотът на г-н Стамболов”, върху който със същия указ е разпоредено да се построи Военното министерство с площ 410 кв. м. Първоначално сградата, проектирана от Антонин Колар, е двуетажна, но през 1939 г. е разширена по проект на арх. Димитър Цолов и оттогава е запазена в същия вид, дори след бомбардировките над София, когато частично е опожарена.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах