И фасадата на Министерство на отбраната надупчена с климатици

Сградата е паметник на културата с национално значение, едно от първите административни здания в следосвобожденска София

Един от климатиците на военното министерство е на сантиметри от каменната царска глава на фасадата. Снимка: My Sofia - И фасадата на Министерство на отбраната надупчена с климатици

Един от климатиците на военното министерство е на сантиметри от каменната царска глава на фасадата. Снимка: My Sofia

Климатици „красят“ фасадата на Министерство на отбраната в непосредствена близост до барелефите, показва снимка, публикувана в страницата My Sofia. Климатикът на кадъра е в застрашаваща близост до каменна царска глава и загрозява цялостния външен вид на сградата, разположена в историческия център на столицата, в близост до Народния театър и Двореца.

Наскоро на Софийския университет беше издаден акт за пробиване на дупки по фасадата на Ректората, паметник на културата. След намесата на Министерство на културата поставянето на нова климатична система беше преустановено.

Сградата на Военното министерство е паметник на културата с национално значение, обявен през 1979 г., става ясно от Националния регистър на недвиимите културни ценности. Тя е една от първите, построени в София след Освобождението на България, именно като административно здание. С указ на княз Александър Първи е отчужден „имотът на г-н Стамболов”, върху който със същия указ е разпоредено да се построи Военното министерство с площ 410 кв. м. Първоначално сградата, проектирана от Антонин Колар, е двуетажна, но през 1939 г. е разширена по проект на арх. Димитър Цолов и оттогава е запазена в същия вид, дори след бомбардировките над София, когато частично е опожарена.

Америка за България

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3