Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И френските артисти на бунт: Защитете културата от заразата на комерса!

Творците на война срещу идеологията на търговската печалба в изкуството

Затварят се творчески центрове, намаляват се и се отменят субсидии, съкращават се дотации, алармира артистката Клотилд Есме. - И френските артисти на бунт: Защитете културата от заразата на комерса!

Затварят се творчески центрове, намаляват се и се отменят субсидии, съкращават се дотации, алармира артистката Клотилд Есме.

„Отстоявайте! Защитете ни!”. Този призив от сцената на парижкия Театр дьо Колин отправи артистката Клотилд Есме към госпожа Фльор Пелрин, министър на културата и съобщенията във Франция, пише в. „Льо Монд“.

Самата Пелрин не присъстваше тази сряда, 10 декември, в салона на театъра, където три-четвърти от 700-те места бяха заети от артисти и театрални дейци. Клотилд Есме прочете пред сериозната и сдържана зала отвореното писмо до госпожата министър от артисти, обединени от инициативата на Националния синдикат на художествените и културните организации, за да предупредят отговорните лица и гражданите за рисковете от „разпадането на културните институции във Франция” и да разобличат заразяването им с „идеологията на търговската печалба”.

Преди Клотилд Есм, дузина режисьори, хореографи, директори на художествени центрове, на театри и на други културни средища излязоха един по един на сцената в името на „Призива от 10 декември”, подписан от големи имена на френския театър и киното, за да изразят тревогата си, всеки със свои думи и въз основа на своя опит, от влошаването на условията на труд на артистите и произтичащите от това последиците върху демокрацията.

Затварят се творчески центрове, намаляват се и се отменят субсидии, съкращават се дотации, отговорните лица променят програмите – изказващите се разкриха, често с твърде сурови думи, ситуациите, с които се сблъскват, ситуации предизвикани от политическите промени и от икономиите, налагани от държавата на творческите колективи.

„Почти винаги първо се орязва бюджетът за култура. Културните мрежи, създадени от децентрализацията, ще загинат, ако не им се даде тласък”, предупреди г-жа Мадлен Луарн, президент на „Синдеак“ (бел. ред. – Национален синдикат на художествените и културните организации ).

Горчив привкус

При откриване на срещата, Стефан Брауншвайг, директор на художествен център, изказа задоволството си, че „този призив започва точно от Театр дьо Колин, обществен театър, който не загърбва реалностите, както някои смятат”. За Ксавие Крочи, директор на Форума в община Блан-Меснил, реалността има горчивия привкус на едно предизвестено ограничаване: избраникът на Съюза за народно движение Тиери Менен, който замества комунистическия кмет на общината след общинските избори от месец март, счита, че програмата на Форума е прекалено „елитарна” и решава да изтрие с лека ръка петнадесет години дейност по създаването на този амбициозен художествен проект.

„Тези хора идват и с един жест ни унищожават, – разказва директорът с треперещ глас, – и никакво спасение няма.”

Изправен пред риска от „глобализираните забавления”, които предвещават „разпорежданията за рентабилност”, с които се сблъскват все повече отговорници на културни средища, Арно Мьоние, режисьор и директор на театъра Комеди от община Сент Етиен призовава „да запалим факли в умовете”, „да работим за възвишената, амбициозна и творческа идея за демокрация”, набляга той, преди да се обърне към отговорните лица: „Вярвайте на артистите и на техните проекти!”

Бурно приветствана, хореографката Маги Марен зададе въпроса: „Защо се учудваме на резултатите, постигнати от крайнодесните политически партии, както във Франция, така и навсякъде, където се ощетява културата и където тя се римува с „печалба и отчуждение”?

Преди това танцьорката, която се занимава и с художествени изследвания, прочете дълго и вълнуващо слово в защита на истинското възпитание в изкуство „на децата и на подрастващите, защото за нас, вече е късно!”.

Призив на артистите от 10 декември

Тъй като живият спектакъл и съвременното изкуство са пробив в хода на времето,
Тъй като да си докоснат от реалното присъствие се превръща в безценно преживяване,

Тъй като ние сме представителите на общността, а и тези на отделния индивид,
Тъй като ние сме носителите на историята на човека, на цялата история на изкуството и сме по-будни от всякога,

Тъй като нашият стремеж към извисяване и нашето търсене на смисъл са неутолими,
Тъй като възторгът и поетичното са нашите хоризонти.

Ние сме архаични, съвременни, авангардисти…

Ние имаме нужда от вас, от вашите мечти и от вашите болки,
и от вашата любов и от вашия гняв, от вашите чувства и от вашите мисли.

Тъй като сме туптящото сърце на обществото.

Структурната тъкан на Републиката се обновява, а реални опасности заплашват художествените състави, артистичните средища, театрите, творческите центрове, танцовите студия, концертните зали, фестивалите…

Разпадът е осезателен. Но ние рискуваме да загубим и още нещо: общите ни резултати от дългите десетилетия на децентрализация и на демократизация на изкуствата и на културата.

Не се задава никакъв проект, никаква воля, никакъв стремеж за гарантиране и поощряване на артистичното творчество нито във Франция, нито в Европа.

Изправени пред неотложността и сериозността на ситуацията, ние издигаме този официален призив към кметовете, главните и регионални съветници, депутатите и сенаторите, към правителството, зрителите и гражданите – да се вречем всички в една нова ера на надежди и доверие в изкуството и в културата.

Този призив е биене на тревога, преди да е станало прекалено късно. Отправете го към вашите избраници! Помогнете ни да го разпространим!

Национален синдикат на
художествените и културните организации
СИНДЕАК

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС