Този текст е публикуван преди повече от 1 година

И изгрява слънце зад хартията

Капка Кънева рисува със светлини и сенки в галерия „Ракурси“

Капка Кънева, „Par Avion“, илюстрация за корица на книга на Емануил Видински - И изгрява слънце зад хартията

Капка Кънева, „Par Avion“, илюстрация за корица на книга на Емануил Видински

Майски облаци осветяват пространството в столичната галерия „Ракурси“ тези дни. Те – и други обекти – са дело на Капка Кънева, която като повечето художници използва хартия, но нейният начин е доста различен. Тя не рисува върху нея – а със нея. Нейната „четка“ е ножица, а материалите, с които работи, са светлината, хартията и хвърлените от нея сенки.

По този начин Капка Кънева създава корици на класически или съвременни литературни произведения, графични илюстрации към стихосбирки, както и експериментира с хартиените пластики-облаци, които занимават авторката напоследък.

Влизайки в сайта „Площад Славейков“, сигурно сте забелязали и нейния (хартиен, разбира се) портрет на Марк Твен – в рекламата на поредицата на издателство „Лист“ „Детски шедьоври от велики писатели“. Заедно с други хартиени скулптури и голямоформатни фотографии на някои от тях, публиката предстои да види за първи път в галерията на ул. „Хан Крум“ произведения по текстове на Желко Иванкович, Густаво Адолфо Бекер, Емануил Видински, Дубравка Угрешич… както и на вечни теми като „Св. Георги“, „Ангел“, „Майка с дете“.

Сред работите на авторката, която от няколко години преподава в Националната художествена академия, са включени и две инсталации. В „Орфей“ и „Евридика“ тя представа своята интерпретация на древния мит, а в „Анатомия на любовта“, показва осем различни фази и състояния на влюбеното сърце – от свито (COR ABXUIM), през през бушуващо (COR INQUIETUM) и разбито сърце (COR FRACTUM), до пълно (COR PLENUM).

Америка за България

По време на „Европейската нощ на музеите“, която ще се проведе на 19 май, Капка Кънева ще представи на своите най-малки почитатели и техните родители още един поглед към своята работа. Отново в „Ракурси“ ще могат да бъдат разгледани висококачествени принтове на илюстрациите от книгата на Марк Твен „Съвет към малките момичета“ на издателство „Лист“, тиражирани в един-единствен, подписан от авторката екземпляр. Посетителите ще могат да се срещнат и разговарят с художничката.

Изложбата на Капка Кънева „Облак, сянка“ ще остане в галерия „Ракурси“ до 26 май.

„Ангел“, по текстове на Стеван Тонтич

„Облак в кутия“

„Бели облаци“

„Бели облаци“

„Евридика“

„Анатомия на любовта“, Cor Avarum (Лакомо сърце)

„Черна майка“, по текстове на Стеван Тончич

„Св. Георги“ и „Майка с дете“

„Двама“, по текст на Марек Биенчик

ДС