Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И мъже актьори признаха за сексуален тормоз в Холивуд

Джеймс ван дер Бийк, Тери Крюс и Роб Шнайдер разкриха, че са ставали жертва на сексуален тормоз. - И мъже актьори признаха за сексуален тормоз в Холивуд

Джеймс ван дер Бийк, Тери Крюс и Роб Шнайдер разкриха, че са ставали жертва на сексуален тормоз.

Скандалът с обвиненията в сексуален тормоз, отправени към кинопродуцента Харви Уайнстийн, пое в малко неочаквана посока. Ако досега публичното съчувствие бе предизвикано от откровенията на актриси, ето че вече и актьори набраха достатъчно смелост, за да споделят своите случаи на сблъсъци с неуместно продуцентско либидо. Единствената разлика е, че мъжете са по-дискретни, засега никой от тях не е споменал име на насилник: нито на Харви, нито на друг продуцент, но всички говорят за мъже с голяма власт в Холивуд.

В четвъртък, като гръм от ясно небе за мнозина, в компанията на красавиците, преследвани от продуценти, се нареди и Джеймс ван дер Бийк – тийн звезда от 80-те (сериалът „Кръгът на Доусън“, „Правилата на привличането“). Актьорът аплодира смелостта на жените, разказали за поведението на Харви Уайнстийн, и сподели своята история.

„Аз осъзнавам несправедливото чувство на срам, безсилие и неспособност да вдигнеш тревога. Намесени са властни отношения, на които е невъзможно да се съпротивляваш – написа 40-годишният Ван дер Бийк в Туитър. – Опипвали са ме грубо влиятелни мъже на възраст, притискали са ме с неприлични предложения, когато бях доста по-млад.“

Още преди него обаче мълчанието наруши бившият състезател по американски футбол, екшън и комедийна звезда Тери Крюс (който е идвал в България за снимките на „Непобедимите“ – бел. ред.). Той съобщи, че случаят с Уайнстийн предизвиква у него „посттравматичен синдром“, защото и той е бил жертва на тормоз от продуцент – и то не като млад, а миналата година.

„С жена ми бяхме на прием в Холивуд миналата годинта и един холивудски продуцент на много високо ниво се дойде при мен е ме хвана за „семейните бижута“, отбелязва бившият спортист, висок 191 см, тежащ 111 кг – което показва, че неудържимият сексуален апетит води до тежък интелектуален дефицит и нарушения в инстинкта за самосъхранение.

Тери признава, че е бил напът да му се нахвърли с юмруци, но в крайна сметка просто си тръгнал от вечеринката – и разказал за инцидента на всичките си приятели.

„Това, разбира се, не се случва само в Холивуд. Ако се случи и с вас – помнете, че не сте сами“, добавя Крюс.

Комикът и партньор на Крюс във филма „Резервите“ Роб Шнайдер споделя подобна история пред сайта TMZ – инцидент по време на един кастинг в зората на кариерата му.

„Той дойде облечен само по халат и седна на един стол срещу мен и каза: „Сега пълзи към мен на четири крака“. Това беше  омерзително“, спомня си актьорът, без да споменава името на продуцента, който вече бил покойник.

Преди откровенията на гореспоменатите актьори, повечето коментатори имаха впечатлението, че мъжете в Холивуд предпочитат да мълчат за културата на сексуалния натиск. Дори една от обвинителките на Уайнстийн – новозеландката модел Зоуи Брок – сподели, че е изплашена от „мълчанието“ от страна на актьорите.

„Бих искала да чуя какво мислят тези момчета. Аз ги уважавам като актьори. Някои от тях имат дъщери, това е сериозно“, отбелязва Брок пред „Гардиън“.

Редки гласове

Фактът, че 20 актьори не са отговорили на молба от „Гардиън“ за коментар, може би сочи колко малко мъже в Холивуд преди Шнайдер, Крюс и Ван дер Бийк са повдигали темата за насилието от страна на продуценти. В началото на тази седмица Кори Фелдман – актьор, станал известен като тийнейджер, който по-късно се насочи към музиката, разказа, че като дете той и неговият най-добър приятел по това време – покойният днес Кори Хайм, са били подложени на сексуален тормоз от страна на много влиятелни лица.

Фелдман твърди, че неназован по име „холивудски магнат“ ги запознал и с наркотиците, което по-късно довело до смъртта на Кори Хайм от предозиране. За разлика от приятеля си, Фелдман успял да пребори наркозависимостта.

Сега, след скандала с Уайнстийн, правозащитници и специалисти, занимаващи се с рехаблилитация след случаи на сексуално насилие, се надяват, че все по-малко хора в киноиндустрията (а и навсякъде) ще си затварят очите за травмиращо поведение на „големите началници“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg