И Музикалният театър затваря до края на октомври

Причината - нарастване на случаите на коронавирус и сезонен грип в състава

Премиерите и спектаклите, планирани за октомври, се отлагат за януари 2021 г. Останалите заглавия ще се играят от 1 ноември. Снимка: Площад Славейков - И Музикалният театър затваря до края на октомври

Премиерите и спектаклите, планирани за октомври, се отлагат за януари 2021 г. Останалите заглавия ще се играят от 1 ноември. Снимка: Площад Славейков

Националният музикален театър и Балет „Арабеск“ отменят спектаклите си до края на октомври, съобщават от институцията. Като причина посочват „усложняващата се епидемична обстановка“. След Театър „199“, това е втората столична сцена, която затваря врати в пандемичната обстановка.

Вижте още: ТЕАТЪР 199 ЗАТВОРЕН ЗАРАДИ КОВИД-19

Мариана Арсенова, директор на Музикалния театър, обясни пред „Площад Славейков“, че има нарастване на случаите на коронавирус и сезонен грип в състава. За да представят подготвяните спектакли в цялата им пищност, са решили да ги отложат до оздравяването на артистите.

„Нямаме проблем с публиката, защото и трите премиери бяха почти продадени – на 50% от капацитета на залата, както е по предписание. Но ние обявихме „Принцесата на цирка“ като изключително пищен спектакъл, с циркови номера, с много акробатика и илюзии, а като се преброихме във вторник, се оказа, че има хора, които кашлят, подсмърчат, но казват: „Добре съм, ще пея“. Артистите са зажаднели да пеят, но в ситуация, в която стоим на тръни и се плашим какво може да стане, предпочетохме да отложим, докато мине грипната вълна“, обясни Марияна Арсенова пред „Площад Слвейков“.

Премиерата на оперетата „Принцесата на цирка”, планирана за 23, 24 и 25 октомври, се отлага за 29, 30 и 31 януари 2021 г., съобщават от театъра. Закупените билети за 23 октомври ще важат за 29 януари, за 24 октомври – за 30 януари, а за 25 октомври – за 31 януари, без презаверка.

Концертът-спектакъл „Вихрено и страстно”, обявен за 28 октомври, ще се проведе на 23 януари 2021 г. Честването на примабалерината на Балет „Арабеск“ Теодора Стефанова на 29 октомври със спектакъла „Viva la Classica“ ще се състои на 21 януари 2021 г. Юбилейният концерт на солиста на Музикалния театър Христо Сарафов, обявен за 31 октомври, се отлага за 22 януари 2021 г.

Мюзикълите „Фантомът на операта”и „Цигулар на покрива”, обявени за месец ноември, ще се проведат на обявените дати. Останалите заглавия в програмата на Музикалния театър и Балет „Арабеск” до края на годината остават с непроменени дати.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах