Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И паметникът на цар Борис I ще свети

Защо да няма три цвята наведнъж, учуди се за Иван Срацимир скулпторът Александър Хайтов

Светещ Иван Срацимир е новата „атракция“ във Видин.  - И паметникът на цар Борис I ще свети

Светещ Иван Срацимир е новата „атракция“ във Видин.

Паметникът на Иван Срацимир няма да е последната светеща скулптура на Александър Хайтов. Скоро очакваме да видим и фигура на Борис I Покръстител, която отново ще свети, научаваме от репортаж по Нова телевизия. Засега не е ясно къде ще бъде поставен новия светещ български цар.

За паметник на Борис I в София се заговори още през месец юли миналата година – покрай откриването на монумента на Самуил, статуята край храма „Света София“, която блесва с очи с падането на нощта.

Тогава не бе лансирано името на скулптора Александър Хайтов като автор и на новата владетелска фигура, но се заговори, че композицията ще е по-грандиозна от 6-метровия цар Самуил, а и ще бъде съпътствана от символи на делото му – Светите Седмочисленици, българската войска, строежи на църкви и манастири.

Вижте още: СЛЕД САМУИЛ ВДИГАТ ДВОЙНО ПО-ГОЛЯМ ПАМЕТНИК НА БОРИС I

Пред Нова телевизия Хайтов защити втория си светещ паметник – на Иван Срацимир във Видин. Той не свети едноцветно като Самуил в София, а „патриотично“ – с лампички в бяло, зелено и червено. Пред телевизията скулпторът заяви:

„Имаме тази последователност, имаме трите кръста горе, защо пък да не светнат?“

Александър Хайтов е убеден, че критиките към него идват от хора, които не разбират от паметници. А дали не готви цял лунапарк с всички значими фигури от българската история?

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg