СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И паметниците не могат да дишат в София (снимки)

Знакови статуи в столицата „отправят“ послания

На Петко Славейков от площад „Славейков“ бе поставен противогаз, за да бъде отправено послание за мръсния въздух в столицата. Снимки: Спаси София - И паметниците не могат да дишат в София (снимки)

На Петко Славейков от площад „Славейков“ бе поставен противогаз, за да бъде отправено послание за мръсния въздух в столицата. Снимки: Спаси София

Паметникът на баща и син Славейкови осъмна на 31 януари 2017-а дегизиран – на Петко бе поставен противогаз, а на Пенчо – табела с надпис: „Дай да се менкаме, че се задушавам“. Акцията срещу замърсяването на въздуха в столицата, обхванала още редица монументи в града, е дело на неправителствената организация „Спаси София“.

Противогаз е бил поставен на бронзовия Алеко на бул. „Витоша“. Под статуята на Кирил и Методий пред Народната библиотека четем: „Върви народе обгазени“. А под фигурата на патриарх Евтимий „на Попа“ е написано: „Столична община предупреждава – дишането вреди сериозно на вашето здраве“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg