Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И последната завеса падна (снимки)

Виждаме фасадата на кино „Сердика“ за пръв път от години. Скоро ще се сбогуваме и със сградата

Вече ги няма рекламните пана, които прикриваха фасадата повече от десет години. Снимка: Емил Георгиев - И последната завеса падна (снимки)

Вече ги няма рекламните пана, които прикриваха фасадата повече от десет години. Снимка: Емил Георгиев

И последната завеса в кино „Сердика“ падна. Няма обаче да гледаме кино, а трагедия – сградата е все по-близо до окончателния си крах. От днес вече ги няма и рекламните пана, които прикриваха фасадата повече от десет години. А отзад доскоро кипеше усилен труд – няма как обаче да видим резултата, достъпът е ограничен.

На портите са издигнати триметрови огради, а при опит да се вмъкнем през входа на някогашното кино и да надникнем към руините, където някога гледахме „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“ (все пак това бе най-добре оборудваният салон!), възрастен и намусен охранител посреща с отривистото:

„Абсурд!“

Преди няколко дни, в края на юли, Стефан Вълдобрев публикува във Фейсбук снимки на разтурването на кино „Сердика“. Филмът за края продължи режисьорът Евгений Михайлов – със зловещата хроника за унищожението на старите софийски кина. А Мария Касимова представи цялостно сгромолястването на красотата на столицата в последните десетилетия.

Сега пада и последната завеса – грозните рекламни пана, които дълги години ни агитираха да си купуваме кола, бира или нов автомобил. Предстои и грандиозният завършек – денят, в който ще бъде заличена една емблематична сграда.

Картичка от времето, когато кино „Сердика“ беше най-голямото и добре оборудвано.

Картичка от времето, когато кино „Сердика“ беше най-голямото и добре оборудвано.

Невинаги реклами криеха киното – понякога, например в деня, когато честваме Левски, там се издигаха посланията на Апостола.

Невинаги реклами криеха киното – понякога, например в деня, когато честваме Левски, там се издигаха посланията на Апостола. Снимка: Емил Георгиев

Но в повечето време – не.

Но в повечето време – не. Снимка: Емил Георгиев

Последни кадри от киното, запечатани от Стефан Вълдобрев.

Последни кадри от киното, заснети от Стефан Вълдобрев.

Снимки до края: Емил Геоиргиев

Снимки до края: Емил Георгиев

-_28163897684_o

През портите на сградата се вижда синева.

През портите на сградата се вижда синева.

-_28497059580_o

-_28704219981_o

-_28704222091_o

-_28749733126_o

-_28749739956_o

-_28749744076_o

-_28781262865_o

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg