Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И „Радецки” гордо плува по златни вълни… отново

Възстановената реликва предлага и туристически плавания, но след края на епидемията Ковид-19

Посетителите могат да разгледат  съвременната реплика от 1966 г. на парахода „Радецки”. Снимка: БГНЕС - И „Радецки” гордо плува по златни вълни… отново

Посетителите могат да разгледат съвременната реплика от 1966 г. на парахода „Радецки”. Снимка: БГНЕС

Откриха реновирания кораб „Радецки”. Днес на официална церемония в град Козлодуй в присъствието на зам.-министъра на културата Румен Димитров и директорката на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова историческият плавателен съд бе пуснат отново на вода.

Ремонтът започна през юни 2019 г. и цената за възстановяването на един от най-важните исторически експонати у нас доближи половин милион лева.

В периода ноември 2019 – януари 2020 г. са извършени ремонтните дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и основен ремонт на гребни-двигателни колеса на доковото съоръжение на изпълнителя в пристанището на гр. Браила, Румъния. Ремонтните дейности са приети от Българския корабен регистър с акт за корпус и доково освидетелстване, отбеляза в отчета доц. Бони Петрунова.

От началото на месец юни 2020 г. музей „Параход Радецки” посреща своите посетители с изцяло обновена музейна експозиция, посветена на националния ни герой Христо Ботев и проследяваща историческите събития от май 1876 г. Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията разказва и историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

„Параход Радецки” е филиал на Националния исторически музей по силата на ПМС № 83/26.4.2004 г. и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. На кораба е представена музейна експозиция за историята на паметния поход на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета-революционер, което е дълбоко емоционална тема за всеки български гражданин. Пътят към безсмъртието на Христо Ботев и двестате храбри мъже, тръгнали в неравна битка с тиранина, започва от борда на парахода „Радецки”.

Една от атракциите, които предлага параход „Радецки” на посетителите, е едночасова разходка по Дунав в района на пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците май – октомври. За целта корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция „Речен надзор” – Лом на Изпълнителна Агенция „Морска администрация”.

Заради настоящата пандемична ситуация и с цел предпазване от заразяване с COVID – 19, плановите плавания с параход „Радецки” в акваторията на Козлодуй временно няма да бъдат осъществявани.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС