VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„И сега вестниците ако кажат, че той не е бил на сватбата, няма в нищо да ги вярваме”

Какво казват вестниците за първото кино в България, отворило врати на днешния ден, 4 декември, преди 112 години

Късометражният филм на братя Люмиер „Полетият поливач“ - първата кинокомедия в историята - нарисуван като комикс във в. „Българан“ - „И сега вестниците ако кажат, че той не е бил на сватбата, няма в нищо да ги вярваме”

Късометражният филм на братя Люмиер „Полетият поливач“ - първата кинокомедия в историята - нарисуван като комикс във в. „Българан“

Първият киносалон в България отваря врати на улица „Княгиня Мария Луиза“ в София на 4 декември 1908 г. Твърдят, че това е едва вторият самостоятелен киносалон в Европа, но това не е съвсем сигурно.

По онова време „Мария Луиза” в частта към Лъвов мост се смята за част от сравнително беден, работнически квартал. Киното отваря там, защото нововъведението все още е неглижирано и донякъде презирано от високите класи. Затова и пресата не отразява с подобаващ апломб появата на първото българско кино.

Информация за него се появява в хумористичния вестник „Българан”, който се шегува с културния и обществения живот на столицата. В брой 9 от 14 декември 1908 г. неподписан автор от вестника разказва за посещението си в киното, като преплита реални и измислени кадри, за да постигне хумористичен ефект.

Предлагаме ви статията във вида, в който е публикувана в „Българан” преди 112 г.

На стерео-фото-кине-мато-скопо-фоно и прочие графа

Дадохме си парите и се намъкнахме един по един като гъски. Насядахме. Ламбите угаснаха. Стана тъмно.

– Тук е хубаво да дойдеш с жена, обади се някой високо.

Публиката се изсмя. Машината почна: Дзззъзззз…. Един дрезгав глас захвана да обяснява:

– Хвърчаща машина. Един новоизнамерен апарат за въздушна любов. Един парижки граф прехвърква Ламанча и грабва една хубава англичанка. Хвърква с нея във въздуха и развиват любов в машината. Баща ѝ на англичанката ги подгонва с друга машина. Настига ги и почва да стреля. Англичанката от страх не знае какво да прави и се хвърля от машината. Графа се хваща за нея и двамата политат към земята. Голямата модна шапка на англичанката им служи за парашут и ги спасява.

– Дзззз… Сватбата на княз Фердинанд. Шествието тръгва от дома на булката. Генерал Савов се крие зад другите да го не хване кинематографа. Ето, улавя го. Той се смее. И сега вестниците ако кажат, че той не е бил на сватбата, няма в нищо да ги вярваме.

– Дзззз… Стоян Шангов и стачката на файтонджиите. Излиза от редакцията да се качи на един файтон. Файтонджията го не приема и избягва… Отива при друг и той го не приеме… Всички направили заговор да го не возят вече… Той сочи букурещкия си цилиндър и маха с бастона. Нищо не помага. Той запалва пурата си и тръгва пеши… Написва заявление до народното събрание и иска обезщетение за марките…

– Дззз… Дуела между министр Мушанов и Тодор Тодоров… Мушанов си пълни пищова. Тодор Тодоров усеща миризмата на барута и избягва…

– Дзззз… Зидари – скучна драма от П. Ю. Тодоров. Тя се даде в полза на Червения кръст. Но Червения кръст не бе в полза на драмата… Черквата се събаря… Актьорът Чавдаров – уволнен, задето си не знаял ролята – става изкупителна жертва за закрепване на драмата, както Рада щеше да стане искупителна жертва за закрепване на пиесата…

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90