И статуя на Константин Велики пред катедралата в Йорк „проблемна“

Римският император спира гоненията на християните, но подкрепял робството

Статуята на император Константин край южния вход на Йоркската катедрала. Снимка: York Civic Trust - И статуя на Константин Велики пред катедралата в Йорк „проблемна“

Статуята на император Константин край южния вход на Йоркската катедрала. Снимка: York Civic Trust

Бъдещето на статуя на римския император Константин, поставена пред катедралата в Йорк е под въпрос след оплаквания от протестиращи и призива на архиепископа на Кентърбъри да се преразгледат „противоречивите монументи“ във Великобритания. През преосмисляне ще преминат паметниците пред катедралата в Кентърбъри и Уестминстърското абатство – някои от тях вероятно ще бъдат свалени, други – поставени в по-подходяща среда, пише британския „Телеграф“.

Преразглеждането на монументите идва в контекста на протестите от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter).

Статуята на Константин е поставена пред катедралата в Йорк в памет на римлянина, сложил край на гоненията на християните. Сега обаче присъствието му там е нежелано заради оплаквания, че подкрепял робството.

Монументът е собственост на организацията „York Civic Trust“, която я поръчва и подарява на катедралата през 1998 г. Поддръжката се извършва от християнския храм, който и друг път се е грижил за статуята, когато е ставала обект на вандализъм. Общинската управа не е известена, че от катедралата провеждат вътрешно обсъждане относно монумента.

Америка за България

В момента се изготвя наръчник, който ще бъде разпространен в британските храмове. Той ще засяга въпросите около паметниците пред религиозните сгради и как служителите им да отговарят на питания за тях. Ще се наблегне на диалога с местните хора, за да се обясни приноса на изваяните личности към историята на съответното населено място.

В последния месец обект на протести станаха статуите на редица личности в САЩ и Европа. В Бристъл демонстранти събориха и хвърлиха в пристанището статуята на роботърговеца Едуард Колстън, в Лондон бе съборен паметник на робовладелеца Робърт Милиган. Окфордският колеж „Ориъл“ се съгласи да отстрани монумент на британския империалист Сесил Роудс. В Белгия свалиха статуя на крал Леополд III. В САЩ обект на недоволство и вандализъм станаха статуи на Христофор Колумб, Теодор Рузвелт, Махатма Ганди…

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3