Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

И статуя на Константин Велики пред катедралата в Йорк „проблемна“

Римският император спира гоненията на християните, но подкрепял робството

Статуята на император Константин край южния вход на Йоркската катедрала. Снимка: York Civic Trust - И статуя на Константин Велики пред катедралата в Йорк „проблемна“

Статуята на император Константин край южния вход на Йоркската катедрала. Снимка: York Civic Trust

Бъдещето на статуя на римския император Константин, поставена пред катедралата в Йорк е под въпрос след оплаквания от протестиращи и призива на архиепископа на Кентърбъри да се преразгледат „противоречивите монументи“ във Великобритания. През преосмисляне ще преминат паметниците пред катедралата в Кентърбъри и Уестминстърското абатство – някои от тях вероятно ще бъдат свалени, други – поставени в по-подходяща среда, пише британския „Телеграф“.

Преразглеждането на монументите идва в контекста на протестите от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter).

Статуята на Константин е поставена пред катедралата в Йорк в памет на римлянина, сложил край на гоненията на християните. Сега обаче присъствието му там е нежелано заради оплаквания, че подкрепял робството.

Монументът е собственост на организацията „York Civic Trust“, която я поръчва и подарява на катедралата през 1998 г. Поддръжката се извършва от християнския храм, който и друг път се е грижил за статуята, когато е ставала обект на вандализъм. Общинската управа не е известена, че от катедралата провеждат вътрешно обсъждане относно монумента.

В момента се изготвя наръчник, който ще бъде разпространен в британските храмове. Той ще засяга въпросите около паметниците пред религиозните сгради и как служителите им да отговарят на питания за тях. Ще се наблегне на диалога с местните хора, за да се обясни приноса на изваяните личности към историята на съответното населено място.

В последния месец обект на протести станаха статуите на редица личности в САЩ и Европа. В Бристъл демонстранти събориха и хвърлиха в пристанището статуята на роботърговеца Едуард Колстън, в Лондон бе съборен паметник на робовладелеца Робърт Милиган. Окфордският колеж „Ориъл“ се съгласи да отстрани монумент на британския империалист Сесил Роудс. В Белгия свалиха статуя на крал Леополд III. В САЩ обект на недоволство и вандализъм станаха статуи на Христофор Колумб, Теодор Рузвелт, Махатма Ганди…

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах