Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

И статуята на чернокожата демонстрантка ще бъде свалена

Градската управа подкрепя посланието на монумента, но решението какво да се прави с празния пиедестал трябвало да е на целия град

Демонстрантката Джен Рейд позира пред статуята, на която е изобразена, инсталирана на пиедестала, където преди стоеше паметникът на Едуард Колстън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - И статуята на чернокожата демонстрантка ще бъде свалена

Демонстрантката Джен Рейд позира пред статуята, на която е изобразена, инсталирана на пиедестала, където преди стоеше паметникът на Едуард Колстън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скулптурата на протестиращата жена от движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter), която на 15 юли рано сутринта се появи на мястото на сваления паметник на роботърговеца Едуард Колстън в Бристъл, ще бъде демонтирана, съобщи кметът на града. Според Марвин Рийвс решението какво да се постави на празния пиедестал, трябва да бъде взето от гражданите, пише Би Би Си.

Вижте още: BLACK LIVES MATTER: НОВАТА СМЯНА ВЪРХУ ПИЕДЕСТАЛИТЕ НА СВАЛЕНИТЕ ПАМЕТНИЦИ

Скулпторът Марк Куин не съжалява, че произведението му ще бъде отстранено и коментира, че то е замислено като временна инсталация, целяща да продължи дебата за расизма. Вдъхновява се, когато вижда снимка на качената на пиедестала Джен Рейд с вдигнат във въздуха юмрук, направена по време на антирасистките протести в града на 7 юни. Куин се свързва с Рейд и двамата започват да работят заедно, за да издигнат новата статуя в ранните зори на 15 юли.

По наблюдения на местните целия ден пред паметника са се спирали различни хора, някои специално дошли да го видят, други – случайни минувачи. Имало и такива, които коленичили пред паметника.

Кметът Рийвс е на мнение, че премахването на статуята е „от критично значение за изграждането на град, дом за хората, които ликуваха при свалянето на монумента на Колстън, за тези, които изразиха симпатии към премахването му и за онези, които чувстват, че с отстраняването му са загубили част от Бристъл, който познават“. Куин 0не смята, че е нарушил британските закони, но управникът на града изтъква, че скулптурата е дело на творец, който „не е бил помолен, нито е получил разрешение да я инсталира“.

Същото мнение изразяват и от общинския съвет на града – одобряват идеята за фигурата на Рейд, но в дългосрочен план решението трябва да бъде взето от жителите на Бристъл.

„Когато застанах на пиедестала и вдигнах ръката си в поздрава на „Black Power“, това беше напълно спонтанно – казва Рейд. – Дори не мислех в този момент. Все едно електрически заряд преминаваше през тялото ми. Тази скулптура означава да застана там от името на майка ми, на дъщеря ми, на чернокожите хора като мен.

Статуята на Едуард Колстън бе свалена от протестиращи от движението „Животът на чернокожите има значение“ на 7 юни. Фигурата, която стои в Бристъл от 1895 г., бе надраскана с графити и хвърлена в градското пристанище. Местните власти я извадиха, в момента се работи по нейната реставрация и предстои да бъде поставена в Бристълския музей, заобиколена от плакатите, останали от антирасистките протести.


Всичко по темата ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РАСИЗМА

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах