Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

И „Тейт“ отказва парите на Саклър

Връща €4, 6 млн. финансова помощ на семейството, замесено в опиоидната криза в Америка

Решението на „Тейт“ (на снимката) идва два дни, след като Националната портретна галерия в Лондон отказа да приеме дарение от 1 млн. паунда (€1,15 млн.) от семейство Саклър. Снимка: „Тейт“ - И „Тейт“ отказва парите на Саклър

Решението на „Тейт“ (на снимката) идва два дни, след като Националната портретна галерия в Лондон отказа да приеме дарение от 1 млн. паунда (€1,15 млн.) от семейство Саклър. Снимка: „Тейт“

Британската галерия „Тейт“ отказва да приема даренията на семейство Саклър, собствениците на фирмата-производител на медикамента „Оксиконтин“. Смята се, че лекарството предизвиква опиоидната криза в Америка, започнала в края на 90-те години и продължаваща и до днес.

Решението на галерията идва два дни, след като Националната портретна галерия в Лондон отказа да приеме дарение от 1 млн. паунда (€1,15 млн.) от семейство Саклър, припомня „Гардиън“. Фамилията подпомага финансово няколко институции както в Европа, така и в САЩ, но портретната галерия е първата институция, която отказа парите им.

Вижте още: НАЦИОНАЛНАТА ПОРТРЕТНА ГАЛЕРИЯ В ЛОНДОН ОТКАЗА ДАРЕНИЕ ОТ £1 МЛН.

В групата галерии „Тейт“ влизат както „Тейт модърн“ и „Тейт Бритън“ в Лондон, така и клонове на галерията Сейнт Айвс и Ливърпул.

„Пардю фарма“, базирана в Кънектикът и собственост на фамилия Саклър, в момента е подсъдима в САЩ за агресивни маркетинг стратегии при продажбата на „Оксиконтин“. Другото обвинение е, че фирмата отказва да признае ефекта на пристрастяване към лекарството. От 1995 г., когато медикаментът за пръв път тръгва на пазара, до днес, стотици са смъртните случаи, настъпили след свръхдоза с „Оксиконтин“. „Оксиконтин“ е търговското име на веществото оксикодон, използвано като обезболяващ препарат при онкологични заболявания.

„Семейство Саклър са били щедри с „Тейт“ в миналото, както са били щедри с голям брой британски културни институции – се казва в изявлението на „Тейт“. – Нямаме намерение да премахнем името им от нашата филантропска история. При сегашните обстоятелства обаче не мислим, че е правилно да търсим или да приемаме повече дарения от Саклър.“

Общата сума, дарена от фамилията на „Тейт“, възлиза на около 4 млн. паунда (€4, 6 млн.).

Вижте още: „ЛА СКАЛА“ ВРЪЩА €3 МЛН. НА САУДИТСКА АРАБИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах