Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Отказва да бъде наричан „български“ писател

Иван Димитров не желае да бъде обявяван за „български“ автор заради държавната политика у нас, провеждана въпреки културата

„Пари за фалираНИ банки има. Но пари за култура в тази държава в годините на Прехода няма“, казва писателят Иван Димитров. Снимка: Емил Георгиев - Отказва да бъде наричан „български“ писател

„Пари за фалираНИ банки има. Но пари за култура в тази държава в годините на Прехода няма“, казва писателят Иван Димитров. Снимка: Емил Георгиев

Нежеланието на Александър Морфов да бъде определян като „български“ режисьор, изразено в интeрвю за латвийска медия, бе последвано и от други творци. Композиторът Александър Кипров заяви във Фейсбук, че е напът да се откаже от българското гражданство, заради отредената му пенсия с размера на милостиня. А сега и Иван Димитров („Силата на думите“, „Софийски дует“) оповести в социалните мрежи отказа си да бъде наричан „български“ писател.

Решението му е провокирано от случка на летището, където е изпращан от баща си, лекар, на поредното пътуване като част от „българската култура“. И коментарът му гласи:

„Българска култура няма! Поне на ниво държавна политика. Има култура, която се създава ВЪПРЕКИ държавната политика“.

Предлагаме ви пълния текст на позицията, споделена във Фейсбук.

„Вчера баща ми ме изпраща до летището. Аха да си кажем „чао“ и за някаква пълна глупост го обграждат четирима ченгета. И се започва един спор… Напълно безсмислен. И вместо да си кажем „чао“ по нормален начин и двамата бяхме доста поизнервени.

Първо, за всички подобни случаи с хора от професията на баща ми наскоро научих универсалния отговор. Научих го от един друг доктор, който по спешност карал към болницата, когато го спрял някакъв катаджия да му прави проблеми. Нищо, че той отива по спешност.

Та универсалният отговор е: „Каквито пари имаш, по лекари да ги дадеш“.

И второ, по стечение на обстоятелствата все по-често ми се налага да пътувам като част от „българската култура“. Хм… Българска култура няма! Поне на ниво държавна политика. Има култура, която се създава ВЪПРЕКИ държавната политика.

И трето, именно като подобен представител все по-често ще прекъсвам журналисти, които казват, че съм „български писател“, „български драматург“ и прочие. Не! Аз съм едно човешко същество, което е родено в България. И не желая докато това положение не мръдне поне малко, да бъда обявяван като „български“.

Ами бях български драматург в Ню Йорк. Но билетът ми го плати една фондация, защото тогава нещо беше станало с „Мобилност“*. Джобните си ги изработих като барман.

Пари за магистрали има, но дали скоро ще има кой да се движи по тях? Пари за бетониране на културни забележителности има… Пари за фалираНИ банки има. Банки, които твърде скоро преди това са получавали награди за банки на годината.

 Изобщо това, че пари няма, е една измишльотина. Пари има… И те изтичат отвсякъде и се разпределят по безумни начини. Но пари за култура в тази държава в годините на Прехода няма. Образованието не е приоритет. Здравеопазването все не могат да го реформират като хората…

И така…“


* Програма „Мобилност“, част от Национален фонд „Култура“, помага за пътувания на български творци по света.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС