POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И това е изкуство

Някои рисуват картините си с бои, други - с кръв и прах от покойници

Лина Виктор създава картини с истинско злато. - И това е изкуство

Лина Виктор създава картини с истинско злато.

Възприятието за изкуство винаги е субективно. Творбите на художниците или ви грабват, или не. Някои артистични личности се опитват да впечатляват не чрез идеи и майсторско изпълнение, а чрез шокиращи материали и техники. Например текстилният дизайнер Натсай Киеза оцветява тъкани с помощта на пигментни бактерии, но други творят със собствената си кръв, а някои и с менструалната си кръв. Тук сме събрали 10 нетрадиционни и дори луди подходи за създаване на произведения на изкуството.

Стивън Спазук – сажди от свещи

Art1-a

Техниката „фюмаж“ (бел ред. – от френската дума fumée – „пушек“) се е появила още през 30-те години на XX век. При нея се рисува с пушека от свещ или керосинова лампа. Салвадор Дали също е използвал фюмаж.

Работейки със свещи над 15 години, канадският художник Стивън Спазук първо съзерцава получилите се от саждите изображения, започва да фантазира на какво му приличат и после „редактира“ картината. Така художникът рисува портрети, птици, насекоми и др.

Вал Томпсън – бои и пепел от мъртъвци

Art2-a

Шотландката Вал Томпсън си е намерила арт ниша, от която на мнозина биха им настръхнали косите. В домовете на Запад е често срещана практика хората да държат портрети или урни с прахта на починали свои роднини. Вал Томпсън обаче решила да увековечи спомена за тях по съвсем различен начин: тя смесва пепелта от кремацията им с боички и рисува картини. Художничката е затрупана с поръчки, а творбите й струват над 1000 евро. Хората си поръчват не само картини с пепелта от кремирани роднини, но и от домашни любимци.

Оноре Фрагонар – балсамирани тела

Art3-a

На 20 минути пеша от Лувъра се намира музеят на анатомията „Фрагонар д’Алфор“. Идеята за него се заражда през 1794 г., когато скулпторът и професор по анатомия Оноре Фрагонар започва да събира образци за новия анатомичен кабинет на Парижкия медицински факултет. Той създава „Екорш“ – фигури без кожа от истински трупове на хора и животни. Фрагонар изготвя поне 700 експоната, но до днес са се съхранили само 20. Тъй като бил и скулптор, той доработва фигурите по особен начин: променя местата на органите, а понякога дори взима животински вътрешности и ги поставя в човешки тела.

Мило Моар – рисуване по тялото

Art4-a

На особена почит в арт пърформанса се радва швейцарската художничка Мило Моар. Като платно за картините си тя използва собственото си голо тяло. На изложението за модерно изкуство „Арт Базел 2014“ сексапилната Мило пробва да влезе без никакви дрехи. Върху гърдите си беше изписала „сутиен“, върху ръцете си – ръкави, върху корема – риза, и т.н. Най-голяма известност й донесе скандалният пърформънс пред музея на изкуството в Кьолн, където тя, гола и разкрачена, показа „раждането на една картина“ с помощта на пълни с боя яйца, които при разбиването си оставяха цветни следи върху хартия.

Хананума Масакичи – дърво, косми и нокти

Art5-a

През 1885 г., очаквайки, че скоро ще умре от туберкулоза, японският скулптор Хананума Масакичи извайва статуя на самия себе си в реален мащаб. Тя е подарък за съпругата му, която той обича безкрайно. Скулптурата е направена със залепени едно към друго дървени парчета. Хананума педантично пресъздава повърхността на тялото си до най-малките детайли – всеки мускул, жила, вена, изпъкнала кост. После пробива по главата миниатюрни дупки, в които полага косми от косата и брадата си. Същото прави по пръстите на дървения си двойник, където поставя ноктите си, а в челюстта – зъбите си. Опасенията на художника, че ще се спомине скоропостижно от туберкулоза, се оказват безпочвени. Той почива 10 години по-късно от съвсем друго заболяване.

Марк Куин – кръв и мрамор

Art6-a

Английският скулптор Марк Куин се прочу, след като изсече от мрамор фигура на бременната английска художничка-инвалид Алисън Лепър, родена без ръце и с деформирани крака. Други негови провокативни творби са скулптура на Кейт Мос в йогийска поза, развитие на плода в утробата и т.н. Най-стряскащият му проект е скулптурната композиция „Аз самият“ (2006), която представлява главата на Марк Куин, отлята от 4,5 литра от собствената му кръв, източвана в продължение на 5 месеца. На всеки 5 години той прави нова скулптура на главата си от кръв, за да наблюдава собственото си стареене.

Мили Браун – оцветено мляко

Art7-a

Преди да започне да работи върху новата си творба, художничката Мили Браун приготвя бутилки с оцветено с различни багри мляко. За да рисува картини с него, тя изпива известно количество от него, бърка с два пръста в гърлото си и повръща върху платното на пода. После размазва с ръка петната и така рисува различни форми. За създаването на всяка картина Мили Браун се подготвя по доста особен начин – тя не хапва нищо в продължение на два дни, за да „произведе“ чисти и арки цветове. Картините й вървят по около 2000 долара.

Винсент Кастиля – кръв

Art8-a

Американският художник Винсент Кастиля не рисува картините си с маслени бои или моливи, а с кръв. В творбите си той буквално оставя частица от себе си, тъй като използва собствената си телесна течност. Кастиля влага определен смисъл във всеки свой персонаж, а картините му са толкова детайлно изработени, че част от тях са показани в музея „Гигер“ в Швейцария.

Лани Белосо – менструална кръв

Art9-a
Хавайската художничка Лани Белосо страда от менорагия (обилна менструация). Тя решила да превърне неразположението си в изкуство и започнала да рисува картини с менструалната си кръв. Белосо създала 13 платна, представящи годишния й цикъл.

Лина Виктор – злато

Art10-a

28-годишната художничка създава впечатляващи позлатени творби, в които се преплита Средновековието и съвременната попкултура. Страстта й към ценния метал я накарала да зареже актьорската професия и да се концентрира върху създаването на предмети на изкуството. Лина Виктор не използва бои със златист оттенък, а истинска позлата. Материалите й са доста скъпи, но това не я притеснява. Като образец за подражание Лина си е избрала дизайнера Джани Версаче. Творбите й са изложени в цял свят.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg