Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

И трупата на Русенския театър иска оттеглянето на Христо Мутафчиев

Недопустимо е в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси, заявяват актьори от крайдунавския град

„Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация“, заявяват русенци. - И трупата на Русенския театър иска оттеглянето на Христо Мутафчиев

„Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация“, заявяват русенци.

Творческият състав на драматичния театър в Русе се присъедини към искането на част от трупата на Народния театър за оттеглянето на Христо Мутафчиев от председателския пост в Съюза на артистите. Русенци заявиха позицията си в Отворено писмо до медиите, публикувано във Фейсбук.

„Ние също споделяме мнението, че е m. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии“, заявяват русенци.

Писмото е подписано от 21 души.

Предлагаме пълния му текст:

Отворено писмо до медиите

„С настоящoто писмо творческият състав на ДТ „Сава Огнянов“ гр. Русе подкрепя становището на колегите от НТ „Иван Вазов“, отнасящо се до искането г-н Христо Мутафчиев да се оттегли незабавно от председателското място на Съюза на артистите в България.

Ние също споделяме мнението, че е недопустимо в една творческа синдикална организация да бъдат подменяни основополагащи и каузални принципи с тяснопартийни интереси. Тази с години наред налагана практика доведе до смазващо уронване авторитета както на САБ, така и на актьорската и прилежащите й гилдии.

Ние вярваме, че Съюз на артистите в България трябва да съществува и той трябва да отстоява правата и интересите на всички заети в сферата на сценичните изкуства, да утвърждава и насърчава устойчивото и качественото развитие на тези изкуства, да представлява постоянен и безпристрастен коректив както на съответните работодатели, така и на Министерството на културата.

Подтикнати сме да изразим своето становище вследствие на необорими факти относно системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България от страна на неговия председател.

Нашият искрен стремеж е да възвърнем доверието към Съюза на артистите в България, както в неговата социална значимост, така и в облика му на истинска съвременна професионална организация. Убедени сме, че едно разумно и реално защитаващо интересите на артистите управление, ще върне напусналите в последните години членове на съюза и ще привлече много нови.

23 февруари 2016 г., гр. Русе“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg